”Med ett genuint engagemang för platsens kulturarv och kulturmiljö arbetar Blidö sockens hembygdsförening aktivt med landsbygds- och skärgårdsutveckling. De har skapat en gemensam mötesplats i bygden och gjort det möjligt att resa i tiden, fysiskt men också digitalt på hemsidan. Genom att samla och sprida kunskap om platsens historia har föreningen utvecklat Blidö till ett tydligt besöksmål. Föreningen är därför en värdig vinnare av Årets hembygdsförening”, skriver juryn i sin motivering.
– Med sitt inspirerande arbete är föreningen verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.
Blidö sockens hembygdsförening bildades 1982 och är verksam i Blidöbygden, det vill säga Blidö socken i den yttre delen av Stockholms skärgård. Ordförande är Anne Petersen.
Grattis! Hur ska ni fira utmärkelsen?
– Vi kommer att göra något extra på vårt årliga nationaldagsfirande och invigningen av museet vid Båtsmanstorpet för våra medlemmar och besökare, säger Anne Petersen.
Föreningens byggnader har under de senaste åren genomgått omfattande renoveringar och arbetet stod färdigt sommaren 2022. Nu erbjuds olika utställningar, tunnbrödsbakning, studiecirklar och annan nytänkande programverksamhet. De renoverade byggnaderna har blivit en plattform som har ökat kontakterna mellan hembygdsföreningens medlemmar, tillresta besökare och boende på Blidö.
En central kraft för att få renoveringarna till stånd har varit Göte Lagerkvist, berättar Anne Petersen.
– Arbetet har skett under ledning av Göte Lagerkvist och utförts av medlemmar som anmält sitt intresse och erbjudit sina kunskaper. För att finansiera ombyggnaderna av Silversmedens hus och vår Bagarstuga har Göte Lagerkvist varit ihärdig bidrassökare hos alla upptänkliga instanser. Det är många eldsjälar som hjälpt till med det de kan. Stort tack till dem alla som gjort det möjligt!
Har detta också möjliggjort ny programverksamhet?
– Ja. De kurser vi har i Bagarstugan är exempelvis en ny aktivitet. Museet i ladan är också nytt, liksom vår loppis och visningar/guidningar i Silversmedens hus som ingår i Kulturarvet som besöksmål.
De senaste 20 åren har hembygdsföreningen utvecklat sin verksamhet i betydande grad och blivit drivande i en rad frågor som inte bara rör det lokala kulturarvet och kulturarvet som besöksmål utan även aktuella samhällsfrågor. Hembygdsföreningen är en av elva aktiva föreningar som bildar ”Blidöbygden – Utveckling i Samverkan – BUS”. Ett paraplyorgan för att utveckla bygden i dess helhet. De ingår också i Norrtälje kommuns landsbygdsråd, där de tillför lokal input.
– Norrtälje kommun är stor och invånarna har både liknade frågor som helt lokala frågor som tas upp på dessa möten, säger Anne Petersen.
Vad är er styrka som förening?
– Samarbete, delaktighet och stolthet hos våra eldsjälar och medlemmar. Utan dem hade vi inte varit där vi är i dag.
Vad vill ni göra mer av?
– Vi vill locka alla åldrar till föreningen. Göra riktade familjeupplevelser, utställningar och evenemang. Bredda och föryngra bilden av Blidö sockens hembygdsförening.
Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får Blidö sockens hembygdsförening 10 000 kronor. Prisceremonin går av stapeln i Gävle 11 maj. Prisutdelare är Anna-Karin Andersson, ordförande för Sveriges hembygdsförbund.