Text: Ida Säll
Den gräns som en gång skilde Sverige och Norge delar än i dag Göteborgsön Hisingen mellan Västergötland och Bohuslän. Martin Ahlstedt är aktuell med boken ”Hisingen: Ön i gränslandet”, om Sveriges femte största ö.
– Det började med en diskussion på Twitter 2017 som gjorde att jag ville googla fram exakt var gränsen mellan Västergötland och Bohuslän går. Men det gick inte – landskapsgränser har ju ingen funktion längre och det fanns inga detaljerade, digitala kartor över sådana gränser.
Genom boken ”Bohuslänska gränsmärken” från 1933 fick Martin Ahlstedt vetskap om att en gräns historiskt sett inte är en linje. Före kartornas tid bestod en gräns i stället av ett antal gränsmärken.
– På Hisingen finns elva platser som alla har en historia som gränsmärken. Vissa ser likadana ut nu som de gjort förr – Skändla rös till exempel är ett intakt bronsåldersrös. Södra älvstranden däremot är helt industrialiserad i dag. Inget är sig likt.
När han började blogga om sina vandringar mellan Hisingens gränsmärken upptäckte Martin Ahlstedt att det fanns ett starkt intresse för Hisingen bland läsarna – och att det saknades en bok som tar ett helhetsgrepp om Hisingens historia.
Du liknar Hisingen med sina industrier, skog och lantbruk vid ett land i miniatyr. Är Hisingen en förbisedd ö?
– Man skulle kunna säga att Hisingen länge befunnit sig i Göteborgs utkant.
Hur då?
– Förr var Hisingen ren landsbygd och kallades för ”Göteborgs köksträdgård”. Bönderna åkte därifrån in till stan för att sälja sina potatis. Länge handlade det alltså om en relation mellan stad och land.
– Jag är själv uppvuxen i Backa på Hisingen, som länge klassades som ett särskilt särskilt utsatt område. Det gör det inte längre, men andra delar av Hisingen anses fortfarande vara det. Den allra största delen av Hisingen är dock fortfarande ren landsbygd med hästar, kor och jordbruk. Det finns många fördomar om Hisingen bland folk som aldrig varit där.
Betraktas Hisingen generellt som en ö eller som en förort?
– Många ungdomar i dag säger ”i Hisingen” i stället för ”på”. De tänker inte längre på Hisingen som en ö. Och när de pratar om Hisingen menar de generellt bara Backaplan och Kvilletorget – det vill säga förortsbebyggelsen. Torslanda, som är ett finare villaområde, kallas däremot sällan för Hisingen, även om det ligger där.
Vad är det med gränser som fängslar dig?
– Främst hur gränser påverkar folk som råkar bo i närheten av dem. Från mitten av 1200-talet fram till freden i Roskilde 1658 var Hisingen en ö som delades mellan två riken. Under en väldigt lång tid var det krig, och människorna som bodde vid gränsen var tvungna att hjälpa till på olika vis i krigsföringen. När Bohus fästning anlades tvingades till exempel bönder ställa upp med skjuts och husrum till soldater.
– Än i dag kan man gå längs stenmurar i skogen på Hisingen som förr har utgjort riksgränsen mellan Sverige och Norge.
Vilken är din egen favoritplats på Hisingen?
– I Skändlaskogen finns en skogsbeklädd kulle som är en okänd plats för många. Innan landhöjningen var det en egen ö.
Läs Martin Ahlstedts blogg Alla platserna här. Mer information om boken finns här.