Föreningens smedja blev översvämmad

2023 översvämmades Västernärkes hembygdsförenings smedja utanför Fjugesta. Foto: Västernärkes hembygdsförening
Ihållande skyfall, kraftig snösmältning och floder som svämmar över sina bräddar. Översvämning kan få ödesdigra konsekvenser.
Jenny Damberg
14 mar, 2025

Text: Ida Säll

Högan kallas den hembygdsgård i Lekebergs kommun som ombesörjs av Västernärkes hembygdsförening. När Örebro län år 2023 drabbades av ihållande regnoväder blev det kraftig översvämning i föreningens gamla smedja.

– Smedjan ligger i utkanten av Fjugesta på en sluttning ned mot en liten bäck, berättar ordförande Jakob Englund.

– Eftersom det regnat så pass mycket och vi visste att smedjan ligger som den gör anade vi vad som hade skett.

Det var svårt att göra något i det akuta skedet. Vi var tvungna att vänta tills vattnet skjutit undan.

Efter ett telefonsamtal begav sig fem personer till den översvämmade hembygdsgården. Huvudbyggnaden som ligger längre upp i slänten var inte märkbart drabbad, men inne i smedjan stod vattnet en hel meter upp på väggen.

– Man blev lite uppstressad, kan jag säga. Men det var svårt att göra något i det akuta skedet. Vi var tvungna att vänta tills vattnet skjutit undan.

I stället enades föreningens medlemmar i en annan brådskande uppgift.

– Den lokala biodlarföreningen har ett hus precis i närheten och vi har ett pågående samarbete. Vi hjälptes åt att rädda bikuporna som höll på att flyta i väg i vattnet.

Därefter tog man genast kontakt med hembygdsförsäkringen, som skickade en skadetekniker. Försäkringen täckte återställandet av byggnaden men vad gäller lösöret blev självrisken högre än vad föreningen räknat med. I stället för att nyttja försäkringen på den punkten hjälptes man åt att laga den gemensamma utrustningen som skadats av vattnet.

– Någon lagade gräsklipparen, någon annan torkade stenkolet. Verktygen gick också att laga. Vi har goda ideella krafter här.

Finns det några spår från översvämningen I dag?
– Nej, inte direkt. Som tur var har smedjan betonggolv och eftersom det är just en smedja blir den varm, vilket hjälpt byggnaden att torka.

Vad har ni gjort för att det inte ska hända igen?
– Vi kan ju inte flytta huset, men vi hoppas att det inte ska bli lika allvarligt nästa gång. Nu när det är vår blir det tydligt att marken är mjuk. Kanske kommer vi att dränera kring byggnaden.

Hur kan man förebygga att en byggnad skadas vid översvämning? Hembygdsförsäkringen tipsar om att:

  • Inte förvara föremål direkt på golvet i källaren. Ställ dem i hyllor eller på lastpallar.
  • Rensa hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar och se till att leda bort vattnet. Kontrollera att takpannor och plåtar är hela och sitter på plats på taket.
  • Se till att marken runt byggnaden sluttar nedåt och att kantstenar på eventuell intilliggande gata inte saknas, eftersom det gör att vatten från rännstenen riskerar att rinna in på gården.
  • Kontrollera att tomtens dagvattenbrunnar och uppsamlingsbrunnar sväljer vatten bra. Slamsug vid behov. Kontrollera även närliggande brunnar i gator och vägar och meddela ansvariga om brunnarna inte fungerar. Vintertid är det vanligt att brunnar täcks av snödrivor vid snöröjning.

Om skadan redan är framme och översvämning pågår – gör så här:

  • Först och främst: Bryt strömmen! Vattnet kan vara strömförande.Täta igen ventiler och andra öppningar.
  • Försök att avleda vattnet genom att gräva ett enkelt dike.
  • Om vattnet kommer in via golvbrunnarna – tryck in en filt eller handduk i brunnen och lägg en rejäl tyngd på minst 10 kilo ovanpå.
  • Torka, pumpa eller ös ut vatten.
  • Dokumentera skadorna, börja avfukta och anmäl skadorna snarast möjligt.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida Msb.se finns kartor där man kan ta reda på översvämningsrisken I sitt närområde. Ofta kan man även kommunens hemsida ge information om vilka de senaste översvämningarna varit och vilka konsekvenserna blev då.

FAKTA. Hembygdsförsäkringen

  • Grundförsäkringen omfattar alla föreningar som är anslutna till Sveriges Hembygdsförbund och ingår i medlemsavgiften till respektive regionalt hembygdsförbund. Krav finns dock på att fylla i och skicka in blanketten ”Underlag till försäkringsteckning”. Grundförsäkringen omfattar ansvar, rättsskydd, förmögenhetsbrott och olycksfall. Därutöver finns tillvalsmöjligheter som bland annat byggnads- och verksamhetsförsäkring.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Fotobok om Älvdalen kan vinna fint pris

I fotoboken ”Gertrud” gestaltar Maja Daniels skog och fäbodkultur – bland annat genom Tenn Lars Perssons bilder, bevarade av Elfdalens hembygdsförening.

Heliga och praktiska snitt i träd i Sápmi

Ny studie visar på betydelsen av inskriptioner och ristningar i trädstammar i norra Skandinavien.

Kommunen som vill köpa en hel by

Sigtuna kommun vill köpa den kulturhistoriska Viby by av Kungen och Statens fastighetsverk.