Nordmarks gruv- och mineralmuseum: ”Det är mycket som är dramatiskt”

Gubbortslaven vid Nordmarksbergs gruvor. Foto: Jan Kruse
TEXT FRÅN 2022. Jan Kruse är sekreterare i Nordmarks hembygdsförening och en av de drivande i Nordmarks gruv- och mineralmuseum. Här visas 700 år av bergsbruk i 12 byggnader.
Jenny Damberg
15 feb, 2024

Hur såg gruvnäringen i Nordmark ut?

– Det fanns fyra gruvor här. Alla lades ner 1962 till 1980. Utan dem hade det inte funnits något Nordmark. Allt här byggdes upp kring gruvorna och järnhanteringen.

Vad fängslar dig när det gäller gruvhistoria?

– Det är oerhört mångfacetterat. Dels den dramatik som finns förknippad med olyckor och ras. Vi förstår inte i dag hur hemskt arbetarna hade det. De gick 200 meter ner på stegar i träskor som kanske inte ens satt fast på fötterna, med snö och is på stegen. Det är också jättespännande med själva fyndigheterna, det är nästan som en skattjakt. Och så den sociala biten, att gruvsamhällen var så socialt skiktade.

Vad får man ta del av hos er?

– Vi har en snygg fotoutställning med information på svenska, tyska och engelska. Vi har också en fantastisk samling gamla borrmaskiner, inklusive Sveriges första bergborrmaskin från 1863. Och mycket annat: Släggor, malmvagnar, trästegar och belysning från 1700-talet, med mera.

Berätta om er mineralsamling.

– Nordmarksberg är känt för att ha snygga, kristalliserade mineral. Långban som också ligger i Filipstads kommun är berömt för att ha flest mineral, 270 stycken. Vi har också många, över 100 stycken.

Fotnot: Läs mer på Hembygd.se/nordmark

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Nu utses de kulturarv som ska skyddas vid krig

Den blåvita skölden – kulturarvets röda kors – sätts nu upp landet runt. Länsstyrelserna har i uppdrag att utse de byggnader och objekt som ska skyddas vid krig.

De fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen

Fasterna hembygdsförening vann i högsta instans. Mark- och miljööverdomstolen stoppar planerna på en stor solcellspark i ett kulturmiljöklassat område i Norrtälje kommun.

Vill utveckla vandring i samarbete med föreningar

Fler enkla övernattningsmöjligheter för vandrare. Det vill pilgrimsrörelsen i Sverige skapa, i samarbete med bland annat hembygdsföreningar.