Quiz: Nyutnämnda levande kulturarv

2025 års nyutnämnda levande kulturarv

1 / 8

Nålbindning är en mångtusenårig hantverksmetod dokumenterad på många platser. Den medeltida så kallade Åslevanten är förmodligen det mest kända svenska nålbundna föremålet. Vanten påträffades i en torvmosse nära Åsle tå, som ligger var då?

2 / 8

Rönnbarken är stadig och hårdare än björknäver. Det ger stabilitet och gör att den passar även till större föremål som korgar. I vilken del av landet har rönnbarksslöjd varit vanligt?

3 / 8

En typ av knutet spetsarbete där man knyter eller ”slår” knutar runt en hjälptråd med hjälp av en annan tråd, som i sin nuvarande form troligtvis uppkom runt mitten av 1800-talet. Hantverket kallas:

4 / 8

En tjock randig ylleväv, vävd i tuskaft, som tillverkats på Nordkalotten åtminstone sedan 600-talet. I dag fungerar den ofta som väggbonad men historiskt har den främst använts som täcke och som lager på kåtans tältduk. Den kallas:

5 / 8

Från järnåldern och ända fram till 1800-talet bärgades allt vinterfoder till djuren från ängsmark på Gotland. Vad kallas den årliga skötseln av ängen, eller änget som man säger på Gotland?

6 / 8

En studiecirkel är öppen för alla utan krav på formella förkunskaper. Deltagarna har inflytande över innehåll och upplägg, där samtal och diskussion är en viktig del. Hur många personer ingår minst?

7 / 8

Kura skymning har även kallats att fira, hålla, lura eller vila skymning, vila eller sitta skumme, sitta huk och mörska kväller. I äldre berättelser talas också om skvallertimme, skymningstimme och töstmörker. Traditionen uppmärksammas årligen i samband med Nordiska litteraturveckan som infaller i:

8 / 8

Gångedagar är en sed från medeltiden och den katolska kyrkan som avskaffades i Sverige 1772. Seden lever numera endast kvar på vissa platser, bland annat i norra Skåne, där Loshulta torsda utgör ett exempel. Vilken högtid inträffar den under?

Your score is

The average score is 0%

0%