Så skyddas gården mot brand och andra risker

Ann-Sofie Ludvigsson och Anders Werner från Perstorps hembygdsförening framför hembygdsgården.
Temat för 2024 års beredskapsvecka är ”Sätt i gång!”. Brand, vattenskador och inbrott hör till det hembydsföreningar behöver ha koll på.
Jenny Damberg
26 sep, 2024

Text: Fredrik Loberg

I mitten av september samlades 25 deltagare från olika skånska hembygdsföreningar i Perstorps hembygdsgård. I fokus stod brandförebyggande insatser.

– Föreningarna måste fundera över hur man använder levande ljus och marschaller. Kanske borde de gå över till batteriljus, säger Carolina Svensson från Hembygdsförsäkringen, som ledde utbildningen.

Under dagen avhandlades risker för brand, vattenskador och inbrott.

– Vi besiktigade hembygdsgården och diskuterade förebyggande åtgärder. Jag hade önskat ännu fler deltagare, för det finns ju många fler hembygdsföreningar i Skåne, säger Carolina Svensson.

Ann-Sofie Ludvigsson från Perstorps hembygdsförening deltog i konferensen.

– Här vet vi betydelsen av att arbeta förebyggande, säger hon.

Sommaren 2020 drabbades Perstorps hembygdsgård och flera andra skånska hembygdslokaler av dramatiska bränder. Övervåningen på huvudbyggnaden från 1500-talet totalförstördes. Tack vare effektiva och omfattande släckningsinsatser räddades bottenvåningen.

– Vi hade ett fungerande skalskydd med larm som löstes ut, vilket innebar att brandmännen kom i tid för att klara delar av huset, säger Anders Werner.

Han är styrelseledamot och fastighetsansvarig för Perstorps hembygdsförening.

Sedan dess har byggnaden brandsäkrats ytterligare, bland annat med fler larm och branddukar.

Sommaren 2020 drabbades Perstorps hembygdsgård och flera andra skånska hembygdslokaler av dramatiska bränder.

Under pandemin genomförde Hembygdsförsäkringen många webbsända kostnadsfria utbildningar på temat Säker föreningsgård.

– Besiktningskonferensen som vi höll i Perstorp är en fortsättningskurs, där vi identifierar risker och går igenom förebyggande insatser rent praktiskt, berättar Carolina Svensson.

Många föreningar behöver arbeta mer med att identifiera riskerna för brand, anser hon.

– Bränder är det mest allvarliga, eftersom de riskerar att ödelägga hela fastigheter. Så det gäller att se över detta med släckutrustning och utrymningsvägar.

– Föreningar som är uthyrare måste vara särskilt noggranna med att den som hyr lokalen får ordentlig information.

– Föreningar som har fina spetsgardiner i fönstren måste tänka över ordentligt var man ställer sina levande ljus. Det gäller att fundera på om man måste ha marschaller och hur dessa kan placeras på ett säkert sätt, säger Carolina Svensson.

Vecka 39 är den årliga nationella beredskapsveckan i Sverige. Kan hembygdsföreningarna spela större roll i framtiden för beredskapen för samhället i stort, till exempel som samlingsplats vid händelse av större kris?

– Det kan ju bli så. De här frågorna diskuteras alltmer. Men det gäller att tänka på att förutsättningarna mellan olika hembygdsgårdar skiljer sig mycket åt. Exempelvis har ju en del hembygdsgårdar tillgång till el och vatten, medan andra inte har det, säger Carolina Svensson från Hembygdsförsäkringen.

FAKTA. 9 tips på brandskyddsåtgärder för hembygdsföreningar

• Kontrollera att utrymningvägar är skyltade, väl synliga och inte blockerade.

• Se till att det finns brandtrappa, utrymningsstege.

• Kontrollera att utrymningsplanen stämmer med verkliga förhållanden.

• Kontrollera att släckutrustning finns på markerade platser och ej är blockerade.

• Brandfilt.

• Kontrollera så att inget saknas i förbandslåda/tavla.

• Brandvarnare – regelbunden funktionskontroll.

• Ordning och reda inne och ute.

• Ej blinkande lysrör.

Källa: Hembygdsförsäkringen

Missa inte! Den 9 oktober 2024 kl 18-19.30 arrangeras det öppna webbinariet Så skyddar vi hembygdsgårdarna – ett webbinarium om Hembygdsförsäkringen.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Skiljer på hundratals sorter av äpplen och päron

Har du äpplen eller päron utan namn i trädgården? Pomologen Sven Plasgård sortbestämmer allmänhetens okända frukter. Själv odlar han 150 unika päronsorter hemma på Öland.

54 sorters kakor på Hembygdsgårdens dag

Loppisar, marknader, allsång, våfflor, kolbullar och mopedrallyn – Hembygdens dag uppmärksammas i stor stil. Grythyttans hembygdsförening firar med Stora kakkalaset.

Så kan föreningen överklaga byggplaner och rivningar

En ny stadsdel med ett 14 våningar högt hotell, en planerad solcellspark och en K-märkt, rivningshotad industribyggnad. Alla tre är exempel på projekt som överklagats av lokala hembygdsföreningar.