”Tillit är den bästa beredskapen”

Redaktörerna för boken "Smittsam generositet": Thorsten Laxvik, Olle Göransson, Marica Möller, David Bennet. Foto: Marja Bennett
Självförsörjning är en myt, menar matvärnet i Edsele. I stället satsar man på samförsörjning. På så sätt bidrar maten också till tillit och beredskap.
Jenny Damberg
20 okt, 2025

Text: Ida Säll

– Ett matvärn arbetar för att utveckla förtroende för varandras förmåga, med maten som redskap. Fokus ligger inte på mat egentligen – utan på tillit.

Thorsten Laxvik är köttbonde bosatt i Edsele, Sollefteå kommun, där han även är delägare i ett slakteri.

Han är också en av redaktörerna för ”Smittsam generositet – en bok om matvärn” som berättar om hur man kan förse varandra med mat utan finansiella transaktioner.

Matvärnet i Thorsten Laxviks by tog form under pandemin.

– Vi började fundera på hur barn och gamla skulle få mat om krisen förvärrades.

Man samlades digitalt eftersom smittorisken gjorde det omöjligt att ses.

– Vi pratade hur många vi eventuellt skulle behöva ta hand om. Hur mycket näring behöver man? Vilket ansvar har vi?

Man bestämde sig för att köpa en ko – och starta en studiecirkel.

– Vi slog ihjäl kon och konserverade köttet med fem olika tekniker. Vi torkade, rökte, fermenterade, saltade in och kokade in.

Gruppen började diskutera självförsörjning.

– Men då sa någon att människor aldrig har ägnat sig åt självförsörjning – det är en myt från upplysningstiden. Individer klarar sig inte själva. Man har alltid samarbetat.

Beslut togs i Edsele om en lokal samförsörjningsgrupp. Snart fick initiativet också ett namn.

– En kille i Ydre, Östergötland, hade hört om oss. Han sa att det vi sysslade med var ”ett klockrent matvärn”. Så fick det vi gjorde ett namn.

Man bestämde sig för att köpa en ko – och starta en studiecirkel.

Matvärnet i Edsele ägnar sig i dagsläget åt att förse varann med potatis, grönsaker och kött.

– Vi odlar spetskål, huvudkål, grönkål och rotsaker. Ibland kommer vi även över älgkött som vi delar på.

Men vid kris i form av ett krig eller en miljökatastrof klarar man sig inte på enbart mat, säger han.

Den som har en grupp med stor tillit har däremot goda chanser.

– Tillit är den bästa beredskapen. Och det bästa sättet att producera tillit är genom fungerande demokrati. Vi pratar mycket i gruppen om hur vi fattar beslut.

Därför vänder vi marknaden ryggen och ersätter den med – håll i dig nu – kärlek!

Facebook-gruppen Matvärn som startades av Edseleborna har i dag 3 800 medlemmar. Där diskuteras bland annat ogräs, djurskötsel och stadsodling runtom i Sverige – och Norge. Sedan starten har flera Facebook-grupper skapats för lokala matvärn. Och ”Smittsam generositet” har i nuläget sålts i 1 000 exemplar.

Boken beskriver matvärn som en rörelse som fokuserar på att ge varandra mat ”utanför stat och marknad”. Varför är det viktigt?

– Om man bygger en verksamhet på bidrag blir tilliten riktad mot bidragsgivaren. Då bygger man upp ekonomier som inte står på egna ben. Det handlar om att klara sig själva, helt enkelt.

Staten bör man inte lita på, säger Thorsten Laxvik.

– Plötsligt drar de undan resurser, som de har gjort med folkbildningen.

Vad gäller att förhålla mat till marknad går det inte att rationalisera ett hektar åkermark, menar han.

– En åker ger vad den ger. Därför blir bonden alltid en förlorare i en ekonomi.

Mat ska inte värderas av en marknad, utan behöver återgå till att bli en mänsklig rättighet, betonar han.

– Därför vänder vi marknaden ryggen och ersätter den med – håll i dig nu – kärlek!

– Vi vill se kärlek som distributionsform. Det vill säga viljan att se till att andra har mat.

Finns det någon särskild grupp människor ni hoppas nå med den här boken?
– Vi vill nå de som tycker att samhället är på väg åt fanders, och som söker lokala svar på de globala kriserna.

Fördelning av skörd i Edsele matvärn. Foto: Marja Bennett

Senaste artiklar

se fler >>

Annonsplats:

 

Vill du
annonsera här?

 

Klicka här för att läsa mer

Relaterad läsning

Sommarläger med övernattning på höskullen

Varken el eller rinnande vatten. När Hannäs hembygdsförening arrangerar sommarläger för barn mellan 7 och 15 år är förutsättningarna som förr.

Kulturarv i Stockholm: Storslaget kafferep

Varje år bjuder Enhörna hembygdsförening in till storslaget kafferep. Hundratals gäster kalasar på sju sorters hembakt.

Kulturarv i Stockholm: 400 år gammal kvarn maler vidare

På Landsnora kvarn i Sollentuna har det malts mjöl i snart 400 år.