De fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen

Det område där det nu inte kommer att byggas någon solcellsanlägging. Foto: Petra Kallsjö Pullar
Fasterna hembygdsförening vann i högsta instans. Mark- och miljööverdomstolen stoppar planerna på en stor solcellspark i ett kulturmiljöklassat område i Norrtälje kommun.
Jenny Damberg
8 apr, 2025

Text: Fredrik Loberg

– Detta har vi kämpat för i tre år, säger Rolf Embro, ordförande i Fasterna hembygdsförening.

I uppländska Rånäs finns områden av riksintresse både för sina kulturmiljöer och rika naturvärden. På en del av odlingsmarken där har sedan år 2022 planerats för en solcellspark på 40 hektar, en yta som motsvarar cirka 80 fotbollsplaner. Fasterna hembygdsförening anser att denna satsning på ökad energiproduktion borde kunna genomföras någon annanstans.

– Anläggningen skulle påverka hela landskapsbilden och därför har vi valt att överklaga, säger Rolf Embro.

– Här finns ett rikt friluftsliv, medeltidsbyar, ett gammalt kapell och öppna åkermarker. Många av våra medlemmar bor nära området. De känner oro för att deras boendemiljö skulle förändras negativt om en stor solcellsanläggning uppfördes.

Anläggningen skulle påverka hela landskapsbilden och därför har vi valt att överklaga.

I april 2023 gav mark- och miljödomstolen klartecken till solcellsparken. Fasterna hembygdsförening har sedan dess formulerat överklaganden och yttranden. I slutet av oktober 2024 gick mark- och miljööverdomstolen på hembygdsföreningens linje. I domen beslutades att förbjuda en solcellsanläggning på den brukningsvärda marken.

– Då trodde vi att allt var klart, säger Rolf Embro.

Men några veckor senare, dök det upp ett nytt ärende i mark- och miljöövderdomstolen som berörde samma område runt Rånäs. Solcellsbolaget hade inte gett upp trots allt, utan lät sin ansökan om bygglov för fyra transformatorstationer, en ställverksbyggnad, en lagringscontainer och parkeringsplatser vara kvar. Rolf Embro insåg då att solcellsbolaget efter mark- och miljööverdomstolens första avslag hoppades få tillstånd ändå på en annan plats i närheten.

– Sedan dess har vi skrivit nya överklaganden och yttranden, säger han.

– Vi har inte anlitat något juridiskt ombud och inte hänvisat till några lagtexter, utan bara utgått ifrån bondförnuft och våra lokalkunskaper.

– Som hembygdsförening kan vi vår bygds rika kulturhistoria. De kunskaperna har vi haft nytta av under den här processen, säger Rolf Embro.

I början av april 2025 följde mark- och miljööverdomstolen upp sitt tidigare avslagsbeslut med att även neka till bygglov för transformatorstationer och ställverksbyggnad. Att dessa skulle placeras ”inom eller nära områden med riksintressen och delvis på jordbruksmark”, vore enligt domen inte förenligt med plan- och bygglagens bestämmelser om god hushållning. Domstolen ställde sig alltså på nytt på hembygdsföreningens sida. Domen kan inte överklagas.

– Nu hoppas vi att detta innebär en slutpunkt för planerna på en stor solcellsanläggning i vårt närområde, säger Rolf Embro.

Läs även vår tidigare rapportering i frågan, ”Kamp mot solcellsanläggning når högsta instans”.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Nu utses de kulturarv som ska skyddas vid krig

Den blåvita skölden – kulturarvets röda kors – sätts nu upp landet runt. Länsstyrelserna har i uppdrag att utse de byggnader och objekt som ska skyddas vid krig.

De fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen

Fasterna hembygdsförening vann i högsta instans. Mark- och miljööverdomstolen stoppar planerna på en stor solcellspark i ett kulturmiljöklassat område i Norrtälje kommun.

Vill utveckla vandring i samarbete med föreningar

Fler enkla övernattningsmöjligheter för vandrare. Det vill pilgrimsrörelsen i Sverige skapa, i samarbete med bland annat hembygdsföreningar.