Text: Ida Säll
Rånäs ligger i Norrtälje kommun. Här finns Rånäs bruk och tre byar med anor från 1600-talet som tillsammans med det omgivande odlingslandskapet vid sjön Skedviken klassas som områden av riksintresse av Riksantikvarieämbetet.
Ett stenkast därifrån planerar Helios Nordic Energy att uppföra en solcellspark.
Men byggplanerna har överklagats av Fasterna hembygdsförening, vilket Stockholms läns hembygdsförbunds tidning Ledungen var först att berätta om. Nu har ärendet nått Mark- och miljööverdomstolen.
Fasterna hembygdsförenings ordförande Rolf Embro står och bakar surdegsbröd när Bygd och Natur når honom.
– Vi vill pröva hur kulturmiljöintresset står sig gentemot riksintresset för energiproduktion, berättar han. Här finns dessutom områden som klassas som riksintresse för naturvård.
Hembygdsgården Granby, en arbetarlänga från 1876 förvärvades av Fasterna hembygdsförening i slutet av 1990-talet. Här, vid åkrarna, skulle en eventuell solcellspark bli en del av utsikten.
– Men jag vill helst inte kalla det solcellspark, inflikar Rolf Embro. Ordet park låter alldeles för fint.
Anläggningen, som han hellre benämner den, är tänkt att bli 40 hektar, vilket motsvarar ungefär 80 fotbollsplaner.
Föreningen motsätter sig inte solcellsanläggningar generellt, men är kritisk till att man inte tar hänsyn till kulturmiljön:
– Vi inser att solenergi behövs, men vi tror det finns många andra passande platser för anläggningar.
Vi vill pröva hur kulturmiljöintresset står sig gentemot riksintresset för energiproduktion.
Enligt Helios Nordic Energys planer ska den tilltänkta marken arrenderas i 35-40 år av lantbrukare. Därefter anses anläggningen vara uttjänt, och monteras ned. Eftersom modulerna räknas som en tillfällig installation utanför detaljplanerat område behövs heller inget bygglov. Däremot krävs bygglov för de transformatorer som tillhör anläggningen. Detta bygglov har föreningen överklagat hos kommunen och Länsstyrelsen.
I motiveringen till att klassa Skedviken som riksintresse skriver Riksantikvarieämbetet: ”Slättbygd kring större sjö, där odlings- och bebyggelsestrukturen med byar och sätesgårdar där sockenbildningen kan följas från brons- och järnåldern och fram till det tidiga 1900-talet.” Man betonar också ”det öppna och vidsträckta odlingslandskapet med hög uppodlingsgrad kring Skedviken, Norrtäljes största slättsjö”.
Den som vill utföra en åtgärd i landskapet som väsentligt kan ändra naturmiljön ska först göra en anmälan till samråd med sin länsstyrelse. Länsstyrelsen kontrollerar om åtgärden uppfyller kraven i kapitel 12 paragraf 6 i miljöbalken.
– Solcellsföretaget har med hjälp av fotografier försökt hävda att områdena främst är våtmark. Vi menar att även om det här inte handlar om den allra bästa jordbruksmarken så är den ändå viktig. Till exempel när det var torrår 2018 var det här värdefulla marker att ta gräs från. Ängsmarker kan ofta vara översvämmande på vårkanten, men går likväl att skörda på sommaren.
I sitt yttrande i juni 2022 menade Länsstyrelsen i Stockholm att man ”från allmän naturvårdssynpunkt” inte har något emot solcellsparken. Hembygdsföreningen överklagade yttrandet, och ärendet togs upp i Mark- och miljödomstolen. I april 2023 kom domen, som gick på Länsstyrelsens och solenergiföretagets linje. ”Solcellsparken avses att placeras utanför byarna Svärlinge och Granby och innebär ingen skada på miljöerna eller bebyggelsestrukturen. Däremot kommer parken att innebära en påverkan på det öppna och vidsträckta odlingslandskapet. Med hänsyn till solcellsmodulerna relativt sett låga höjd kommer dock denna påverkan främst vara i parkens direkta närhet”, fastslog Mark- och miljödomstolen.
Fasterna hembygdsförening har därefter överklagat till Mark- och miljööverdomstolen, och fått prövningstillstånd. Därefter har en så kallad skrifteväxling skett. Helios Nordic Energy har fått yttra sig angående föreningens överklagan, och föreningen har fått yttra sig över företagets skrivelse. Fasterna hembygdsförening har inte i någon del av processen tagit hjälp av jurist, berättar Rolf Embro.
Har det här stärkt er som förening?
– Det får vi se. Det beror på utfallet.
Läs mer om Fasterna hembygdsförening på föreningens sajt.