De lär ut konsten att göra en egen lie

Lie. Foto: Göinge slåttersällskap
TEXT FRÅN 2023. Göinge Slåttersällskap mottog år 2021 Skånes Naturvårdspris. Under försommaren anordnar sällskapet kursen ”Gör din egen lie” där Karl Jonsson är en av kursledarna.
Jenny Damberg
16 feb, 2024

Text: Ida Säll

– Vi snickrar lieskaft och handtag. Men vi gör även stryksticka, som man stryker ut eggen med så att den blir skarp. En stryksticka sliter inte lika mycket på lien som en slipsten, och gör därför så att den håller längre. Och så gör vi en brynetavla. Det är en planka med tre ben som man sitter på när man bryner lien.

Vad behöver man tänka på när man gör sin egen lie?
– Det viktigaste är att man får ett skaft som passar en själv och måtten ens kropp. Längden på skaftet ska vara mellan 130 och 140 cm, eller fyra och en halv fot som man sa förr.

Vilket träslag använder ni?
– Skaftet ska vara i al, eftersom det är ett lätt men samtidigt segt träslag. Handtagen snickras i björk som är lätt att bearbeta. En del målar skaften också, eller dekorerar dem med blommönster.

Hur lång livstid har en lie?
– Den kan hålla i en mansålder om du sköter den rätt. Man ska hålla lien vass, smörja in den med 5-56 och förvara den i kartong. Om man hänger upp den ska den själva liens blad alltid vara instoppat i ett fodral, så att ingen skär sig.

Hur många liar har du gjort i ditt liv?
– Hittills har jag gjort sex skaft. Det är olika liar som passar för olika saker. Jag har en som är grov till grovt gräs, och en fin som är gammal och sliten men väldigt vass. Om det är lite knepigt att hösta använder jag den.

– Jag började slå med lie när jag var tolv. När de körde med slåttermaskinen fick jag gå bredvid och slå det de inte kunde ta. Sedan har jag arbetat som kronarrendator och nu fyller jag snart 82. Men jag har bara snickrat liar själv sedan förra året.

För mer information, besök Göinge slåttersällskap på hembygd.se

Tips! Lienätverket på Facebook är en samlingsplats för både yrkesverksamma lieslåttare och kurshållare, lietillverkare och försäljare samt allmänt slåtterintresserade.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Nu utses de kulturarv som ska skyddas vid krig

Den blåvita skölden – kulturarvets röda kors – sätts nu upp landet runt. Länsstyrelserna har i uppdrag att utse de byggnader och objekt som ska skyddas vid krig.

De fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen

Fasterna hembygdsförening vann i högsta instans. Mark- och miljööverdomstolen stoppar planerna på en stor solcellspark i ett kulturmiljöklassat område i Norrtälje kommun.

Vill utveckla vandring i samarbete med föreningar

Fler enkla övernattningsmöjligheter för vandrare. Det vill pilgrimsrörelsen i Sverige skapa, i samarbete med bland annat hembygdsföreningar.