Ett mångtusenårigt hantverk har upphört

Kersti Ingeborn är aktuell med boken ”Ödenäs och bastabinnet – från gran till sillakass”. Foto: Privat
Det träbaserade bastabinnet har varit avgörande för livet i västgötska Ödenäs i tusentals år. Nu behärskar ingen det längre. Kersti Ingeborn har tecknat bastabinnets historia.
Jenny Damberg
8 apr, 2024

Kersti Ingeborn är aktuell med boken ”Ödenäs och bastabinnet – från gran till sillakass” där hon genom anteckningar, intervjuer, arkivstudier, tidningsartiklar och annat berättar om bastabinnet och dess betydelse i Ödenäs. Bastabinne? Det är en textil teknik som utförs i trä – i form av ”bast” från gran eller tall som öglebinds. Ett enkelt men samtidigt krävande hantverk som i årtusenden varit en del av livet i trakten. Nu utövas det inte längre.

– Det finns fortfarande några som är uppvuxna med binnet, de vet hur man gör men kan inte själva. Ingen producerar längre någonting för att sälja, och vad jag vet inte ens till sig själva, säger Kersti Ingeborn.

Hon har intresserat sig för och arbetat med bastabinnet i över 50 år. 1969 skrev Kersti Ingeborn sinfilosofie kandidat uppsats i folklivsforskning om bastabinne, på 2000-talet medverkade hon till att bygga upp arbetslivsmuseet Centrum för bastabinne i Ödenäs i Alingsås kommun.

Vad vill du förmedla i boken ”Ödenäs och bastabinnet – från gran till sillakass”?
– Jag var bara tvungen att föra vidare all den kunskap jag samlat på mig under åren. När vi samlade in berättelser för att bygga upp Centrum för bastabinne 2005 var det nog i sista stund för att bevara kunskapen om bastabinnet och dess betydelse till eftervärlden. Vi bjöd in till binneminnekaffen som blev välbesökta av många som själva hade bunnit med minnen från hela livet. Det var mycket som berättades runt kaffeborden. Allt var inte bara roligt!

Hur går bastabinne till?
– Man använder ”bast” av mestadels gran, men också fur. Från cirka 70 cm långa kubbar skär man upp bast tvärsöver träets årsringar. Först bara ”lossas” basten och sedan drar man dem utefter hela träets längd. Så egentligen är det tunna tunna spån, så tunna att de kallas bast.

Vad är en sillakass? Vilka andra anvädningsområden har bastabinne?
– Att det kallas sillakass eller fiskekass är efter kassens främsta användningsområde att ”ösa” upp fisk vid de stora sillfiskena på västkusten.

Hur använder du själv bastabinneprodukter? Har du några favoriter?
– Kassar, dörrmattor, mjärdar, rep som tillverkades i stoooooora mängder är så sällsynta i dag, så för min del är det som utsmyckning i hemmet. Ibland också när jag berättar om bastabinne.

Hur är hållbarheten hos bastabinne? Torkar produkterna med tiden eller håller de länge?
– De mörknar när de står för ljust. Basten torkar. Händer det: blöt föremålet med vatten.

Jag var bara tvungen att föra vidare all den kunskap jag samlat på mig.

På 1940-talet kallade Nordiska museets John Granlund bastabinne ”ett ändamålsenligt livslevande forntidsarv”. Berätta kort om hantverkets historia!
– Ändamålsenligt är det eftersom produkterna är användbara i det vardagliga livet. Livslevande, för att det fortsatt levde i Ödenäs. Det fanns inte ett ställe i socknen där man inte band. En del bara till husbehov. Andra för att livnära sig. Under slutet av 1800-talet var det svält i Sverige. I Alingsås startade en slöjdskola för att främja den slöjd som förekom i Ödenäs, kassar och mattor av träbast men även för slöjden i Hemsjö där man tillverkade kolkorgar till SJ. Hushållningssällskapet hade många utställningar där slöjdare premierades för goda och nyttiga produkter. Ett sätt för samhället att främja slöjd som försörjningskälla. ”Vi hade aldrig överlevt om vi inte hade haft binnet”, är en ofta återkommande kommentar när man pratar om bastabinne.

Är det verkligen forntida?
– Så här formulerar professor Granlund det: ”Den textila teknik i vilken föremålen med nätvägg, i första hand mjärdarna är utförda avslöjar den konservatism, som endast vår äldsta näringsform förmår bevara. De som redan under stenåldern nått sin fulländning. Av förhistoriska nät, bundna av bast överensstämmer med det från Ordrup Mose i Danmark, daterat till stenåldern, fullständigt med tekniken på våra träbastmjärdar. Denna urgamla teknik har även överflyttats till andra föremålsgrupper. Speciellt i Ödenäs ha tillverkats ett slags kassar och dörrmattor av träbast.”
– Anna-Maja Nylén, som skrivit den omfattande boken ”Hemslöjd”, skriver att ”bastarbetena är med avseende på material och teknik gengångare från tiden före de odlade textilfibrerna”.

Hur ser kopplingen till Ödenäs ut, vilken betydelse har bastabinnet haft på just denna plats?
– Ödenäs är mycket nära knutet till slöjdområdena i Sjuhäradsbygden. Man tillverkade produkter till försäljning. I Ödenäs lämnades slöjd i massor till affärerna och i första hand fick man varor i utbyte. Denna byteshandel kunde förekomma ännu på 1970-talet. Handlarna i sin tur fraktade slöjden till grossister i Göteborg för vidare transport ut i vida världen.

Vad är det viktigaste att behärska i hantverket?
– Att hitta träd som går att använda. Skogen sköts annurlunda i dag så det är inte lätt att hitta ”bastaträ”. Materialet i form av bast kräver också en hantverksskicklighet att tvinna trä och binna öglor är inte det enklaste även om det är enkelöglor som ska binnas. Tekniken är egentligen väldigt enkel. Det svåra är att öka tåtten allteftersom man binner.

Du har varit med och byggt upp Centrum för bastabinne i Ödenäs. Vad kan man se där?
– Vi utgår från skogen med ett stort foto på skog med bastaträn. Sedan kan du ta till dig information om, material, teknik, föremål, historia, betydelse för människorna i Ödenäs.

Här kan du läsa mer om Centrum för bastabinne. Och här finns mer information om Kersti Ingeborns bok ”Ödenäs och bastabinnet – från gran till sillakass”.

.

Kassar, mattor, rep i utställningen på Centrum för bastabinne. Foto: Kersti Ingeborn

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

På handarbetsturné i Östergötland

Över hundra handarbetande kvinnor träffade illustratören Anna Helldorff och den kreativa producenten MiaMaria Sandell hösten 2023. Här berättar MiaMaria Sandell mer om projektet Östgötaduken.

Stort behov av svensk näver för takläggning

Christer Åsentorp, timmerman och snickare från Edsbyn, reder ut begreppen kring näver för takläggning – en urgammal kunskap på frammarsch.

13 nya kulturarv på Sveriges förteckning

Kallbadskulturen, annandagsbandy och schablonmåleri är nyheter på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Inskrivna efter att ha lämnats som förslag till Institutet för språk och folkminnen.