Naturbete och pappersarbete på fäboden

Fäboden Ale Nyberget, som ingår i Victoria Törnqvists bok "Eldsjälar i utmarken".
TEXT FRÅN 2021. I boken ”Eldsjälar i utmarken” möter Victoria Törnqvist fäbodbrukare i hemlänet Dalarna. Som utbildad kulturantropolog och tidigare fäbodkulla har hon både blick för och en unik inblick i uppgiften.
Jenny Damberg
14 feb, 2024

– Många tror nog att fäbodbruk bara är någon liten pittoresk kulturhistorisk kvarleva som inte har så stor betydelse i dag, annat än som turistattraktion. Men här finns ju en enorm mängd viktig kunskap som vi kan ha nytta av i den tid av klimatkris som vi tyvärr lever i. 
I fäbodbruket är det så många viktiga delar av livet som knyts ihop. Man producerar sin egen mat och bidrar till skapa biologisk mångfald, säger Victoria Törnqvist.

Vilka är 2020-talets fäbodbrukare?



– En stor blandning, både kvinnor och män, par och ensamstående, unga och gamla. Gemensamt för alla skulle jag säga är att de är oerhört driftiga och riktiga mångsysslare. 

Vad krävs för att vara en god fäbodbrukare år 2021?

– Den största skillnaden mot förr är kanske all byråkrati. Det är så enormt många regler att förhålla sig till, regler som oftast är anpassade efter det vanligare, upprationaliserade jordbruket. Förutom att kunna hela kedjan av både djurskötsel och mjölkförädling måste man också vara en god administratör. Det gäller helt enkelt att vara duktig på väldigt många olika områden. 

I fäbodbruket är det så många viktiga delar av livet som knyts ihop.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Beskedet: Krav på laddstolpar slopas

Ideella föreningar slipper installera laddstolpar. Det meddelar Regeringskansliet, som vill utfärda ett undantag i plan- och byggförordningen.

Skiljer på hundratals sorter av äpplen och päron

Har du äpplen eller päron utan namn i trädgården? Pomologen Sven Plasgård sortbestämmer allmänhetens okända frukter. Själv odlar han 150 unika päronsorter hemma på Öland.

Ställplats för husbilar vinst för föreningen

Allt fler semestrar med husbil och behovet av ställplatser är stort. Sveriges hembygdsförbund har samlat medlemsföreningar som erbjuder ställplats och goda råd.