Nominerade 2024: Grangärde hembygdsförening

Midsommarfirande på Gammelgården i Sunnansjö. Foto: Anna-Karin Andersson
Nominerade Årets hembygdsförening 2024: Grangärde hembygdsförening i Dalarna. Ordförande Anna-Karin Andersson svarar.
Jenny Damberg
25 apr, 2024

Berätta kort om föreningen! Hur många är ni, vad innehåller ett typiskt verksamhetsår?
– Grangärde hembygdsförening har funnits i 100 år! Föreningen har skapat en hembygdsgård som passar in i den gamla bondemiljön i Sunnansjö. Vi är just nu drygt 200 medlemmar både här i bygden och runt omkring i Sverige.
– Vinterhalvåret är en tid för återhämtning men några föreläsningar hinner vi med. Vi har också startat projektet Nyfikenhet möter erfarenhet där vi äldre handfast lär de yngre hur man gjorde förr, inriktning mat. Vi har konserverat, rökt kött och stoppat korv än så länge.
– Under sommaren firar vi midsommar och har en hemvändardag. På hembygdsgården startar också ett stort veteranbilsrally, ett mopedrally och en Grålleparad.
– Under hösten tar vi emot bygdens tredjeklassare till en aktivitetsdag. Året avslutas med en julmarknad med cirka 50 knallar.

Vad skiljer föreningens verksamhet i dag gentemot hur det såg ut för tio år sedan?
– Hembygdsgården är mer välkomnande. Många andra föreningar väljer att ha sina träffar och arrangemang här. Förskolan i Sunnansjö är ofta här sommartid. Genom olika bidrag har gården, på gott och ont, utökats med flera hus så nu finns här närmare 40 byggnader!

Hur har de senaste åren varit, med pandemin och återhämtning efter den? Har det medfört några förändringar?
– Under pandemin hittade många till vår öppna hembygdsgård för ”egna” samkväm. Tyvärr har flera av våra trognaste medhjälpare valt att kliva av. Det blev för långt uppehåll och de kände tröttheten komma tror jag.
– Tack vare vårt projekt med yngre och äldre så tror vi dock på en förnyelse av medarbetargänget!

Vad är er styrka som förening?

– Öppenhet och välkomnande. Alla kan göra något. Vi är välkända och har ett mycket gott renommé. Det gör att vi blir inbjudna att delta i många olika aktiviteter och det är oftast enkelt att få kommunalt stöd. Vi har också en mycket god ekonomi.

Vad vill ni göra mer av? 
– Som de flesta föreningar vill vi göra mer för kulturarvet – men arrangemangen tar mycket tid och ork. Drömmar finns att utveckla vår ”barnhörna”, där kossan Böna välkomnar alla unga.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Så slår regeringens nedskärningar mot studieförbund

Regeringen kapar en tredjedel av statens stöd till studieförbund. 450 personer har sagts upp, musikhus och träffpunkter stängts – och det är bara början.

Beredskapsmuseet kritiska till ny vapenlag

Enligt en ny, skärpt vapenlag på remiss ska Polismyndighetens inflytande öka vad gäller tillståndskrav på vapen – även för vapen på museer.

Nu ska AI lära sig svenska dialekter

25 000 timmar inspelat material från hela Sverige, från 1890-talet och framåt. Det ska bidra till att förbättra språkmodellernas förståelse för talad svenska.