1900-talet drar i Sannahed

Musikaffär på museets bygata. Foto: Kumla-Sannahed Hembygdsförening
TEXT FRÅN 2022. Militär och civil historia möts på Sannahed militär- och friluftsmuseum. Här har Kumla-Sannahed hembygdsförening skapat ett omtyckt museum över 1900-talet.
Jenny Damberg
15 feb, 2024

För hundra år sedan var Sannahed utanför Kumla ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden. Här samlades, levde, övade och festade mer än 2 000 man varje sommar.

Ett tiotal byggnader finns bevarade på området där Kumla-Sannahed hembygdsförening i dag driver museiverksamhet över både militär och civil historia. I det före detta persedelförrådet har man byggt upp ett museum över 1900-talet. Här finns en handelsbod så som den såg ut på 1930-talet, en musikaffär, en fotoaffär med ateljé och en damfrisering. Huset rymmer också en lägenhet om ett rum och kök från 1940-talet, en skolsal och en lekplats – komplett med sandlåda.

Just där kan det bli en del att städa, berättar föreningens ordförande Jan Klingberg.

En av sommarens nyheter är att barn kommer kunna klä ut sig i historiska plagg.

– Just nu flyttar vi klädaffären för att göra den större. I samband med det passar vi på att göra några utklädningslådor till lekplatsen, säger Jan Klingberg.

Verksamheten bemannas av ideella krafter och öppettiderna är åtta sommarsöndagar med start i juli. Ett inslag om 1900-talsmuseet från SVT:s regionala redaktion som plockades upp av Rapport dubblerade för ett par år sedan besökssiffran, som kom att ligga på över 7 000 personer.

– Många går runt länge i butiken och tittar på gamla förpackningar, säger Jan Klingberg.

– Även miljöerna på övervåningen är populära. Vi har en tv där vi rullar en film från Kumla inspelad på 1940- och 50-talet som många fastnar framför.

Utöver de allmänna öppettiderna går det att boka gruppvisningar. Jan Klingberg klär ofta upp sig för rollen som guide.

– Vi är tre som brukar guida i uniform. Jag har en gammal husaruniform, en officersuniform, så som de såg ut i kavalleriet år 1895. Den är nytillverkad och ganska bekväm. Jag har också en ullkostym i original från början av 1900-talet och den är verkligen inte bekväm. Den är kall på vintern och varm på sommaren.

Fotnot: Läs mer om museet på föreningens hemsida.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Vattenkraft: ”Vi ifrågasätter om prövningen är rättssäker”

Enligt Sveriges hembygdsförbund underlättar inte de föreslagna regeländringarna för vattenkraft för de småskaliga och kulturhistoriskt värdefulla kraftverken.

Förläng samlingens liv: Städa utställningar och förråd

Att städa är en del av att vårda kulturarvet. Anna Djuvfelt och Joanna Thompson vid Östergötlands museum ger sina bästa tips för städning i magasin och utställningar.

Beredskapsmuseet kritiska till ny vapenlag

Enligt en ny, skärpt vapenlag på remiss ska Polismyndighetens inflytande öka vad gäller tillståndskrav på vapen – även för vapen på museer.