Kulturarv i Stockholm: Storslaget kafferep

Framdukat för kafferep hos Enhörna hembygdsförening. Foto: Enhörna hembygdsförening
Varje år bjuder Enhörna hembygdsförening in till storslaget kafferep. Hundratals gäster kalasar på sju sorters hembakt.
Jenny Damberg
8 jul, 2025

Text: Elin Johansson

I sex artiklar skildrar Elin Johansson, masterstudent i etnologi vid Stockholms universitet, kulturarvsarbete i Stockholms läns hembygdsföreningar. Detta är sjätte delen.

Stressad och av kollektivtrafiken försenad anländer jag till Enhörna hembygdsförening som ligger på en puckel ut mot Mälaren.
– Vad fint det är. Jag har aldrig varit här förut, säger taxichauffören som kör mig dit.
– Inte jag heller, säger jag. Men det är onekligen slående vackert.
Hembygdsföreningens två puderrosa stenhus omsluts av körsbärsträd, en medeltida kyrka och böljande grönska. Ingen enhörning finns i sikte, men några rådjur och ett par harar har letat sig fram i förmiddagssolen.

Jag är på besök i Enhörna för att få veta mer om det stora kafferep som hembygdsföreningen anordnar varje år. Till besöket blir jag bjuden på kaffe, morotsbröd och Enhörnas egen bakelse. Det är Kicki Lindqvist, initiativtagare till det stora kafferepet, som bakat. Bakelsen, som utsågs genom en tävling där byborna fick skicka in bidrag, är formad som ett enhörningshorn och smakar av choklad, vaniljkräm och körsbär. En flirt till bygden som även kallas Körsbärslandet.

Att hålla kafferep är en gammal tradition i Sverige. Det hade sin storhetstid under det tidiga 1900-talet, men växte fram under det föregående seklet. Allra vanligast var de mindre kafferepen i vardagslag där kvinnor fick en paus för att samtala med sina väninnor. De större kafferepen hölls oftast vid tillfällen som namnsdagar och födelsedagar och krävde omfattande förberedelser. Då det var en typiskt kvinnligt kodad aktivitet ansågs just fruntimmersveckan, som infaller i slutet av juli, vara en särskilt bra tid att hålla kafferep. En tradition som även Enhörna håller vid liv, då deras kafferep går av stapeln under fruntimmersveckan.

Att hålla kafferep är en gammal tradition i Sverige.

För sjunde året i rad ska det 2025 hållas kafferep på Enhörna hembygdsmuseum. Kafferepet förtärs utomhus och det finns möjlighet att ankomma till kafferepet med ångfartyget Ejdern, som ger en särskilt guidad tur från Södertälje till Ekensbergs brygga. Ordförande Mona Elveskog, berättar att de inte visste hur många som skulle komma första gången det anordnades.
– Vi hade förberett för ett par hundra gäster, men folk vällde in och vi fick springa hem och hämta mer kaffebröd ur frysarna.
Gästerna bjuds på vetebröd, mjuka kakor, sju sorters småkakor, tårta och kaffe. Porslinet är tunt och inköpt på loppis för att ge den rätta känslan.

Att planera och hålla kafferep för över 200 personer kräver god planering och förberedelse. Allt är väl genomtänkt på detaljnivå och varje år laborerar Kicki med att få in olika smaker och sorter. Men vissa sorter måste bara finnas, som bondkakor.
– Det är viktigt att allt är hembakt. Det skulle inte vara roligt att sätta fram ett fat med köpta drömmar. Smått, men inte torrt!, utbrister Kicki.
– Och gott, lägger Mona till. Bakverken i sig är verkligen ett kulturarv. Det är viktigt att alla delar finns på plats, annars är det inget kafferep.

Det är viktigt att allt är hembakt. Smått, men inte torrt!

Kafferepet är bara ett av många evenemang och utställningar som hembygdsföreningen anordnar. Flera av aktiviteterna är olika samarbeten med andra föreningar och lokala aktörer – och har dessutom inslag av mat och kulturarv. Mona tror att det lockar besökare att erbjuda något gott att äta.
Lockar gör det onekligen, för både besökare och alla som hjälper till att anordna det årliga kafferepet. Folk sitter kvar i timmar, och det finns en stark uppslutning bland bybor och medlemmar som hjälper till med alla förberedelser och efterarbete.
– Det är så otroligt roligt. Efter ett kafferep spritter det som champagne i ådrorna, säger Kicki.

Kafferepet i Enhörna visar hur det immateriella kulturarvet blir levande genom sinnliga erfarenheter, deltagande och gemenskap. Det är inte bara ett återupplivande av en äldre tradition – utan ett aktivt kulturarvsbruk där lokal identitet och särskilt kvinnligt kulturarv vävs samman.

Enhörnas egen bakelse, formad som ett enhörningshorn med smak av körsbär, är ett exempel på hur lokala symboler och smaker vävs in i kulturarvet och förankras i den lokala identiteten. Det blir ett aktivt bruk av platsens berättelser som stärker den lokala gemenskapen. Smaker, dofter och materialitet i kafferepets hembakta kakor och tunna porslin, bidrar till att besökarna inte bara får lära sig om historien – utan faktiskt också känna och bruka den.

Läs även:

Del 1 av 6: Introduktion ”Kulturarvet lever i hembygden”

Del 2 av 6: Kulturarv i Stockholm: Tvätterimuseet i Hagalund

Del 3 av 6: Kulturarv i Stockholm: Historisk köksträdgård

Del 4 av 6: Kulturarv i Stockholm: Strömmingsfiske med not

Del 5 av 6: Kulturarv i Stockholm: 400 år gammal kvarn maler vidare

Del 6 av 6: Kulturarv i Stockholm: Storslaget kafferep

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Så ska klimathot mot kulturarv kunna överblickas

I forskningsprojektet Prioritering av klimathotade kulturhistoriska värden utvecklas en digital karttjänst för bättre överblick av klimathot.

De startar hembygdsrunda i kommunen

14 öppna besöksmål. Det bjuder hembygdsrörelsen inom Skara kommun på i en gemensam satsning under Kulturarvsdagarna 2025.

Ingen bofast – men 1 400 medlemmar

Ingen bor där, men Gotska Sandöns hembygdsförening samlar ändå fler medlemmar än de flesta kan drömma om.