Att använda AI: Hitta nya medlemmar

Johan Falk, expert på AI. Foto: Linda Åmand
Kan AI hjälpa en hembygdsförening att få fler medlemmar? Johan Falk, expert på artificiell intelligens, menar att det är värt att testa.
Jenny Damberg
10 dec, 2024

Text: Ida Säll

Johan Falk är föreläsare och konsult med fokus på artificiell intelligens, aktuell med boken ”AI för nybörjare 2.0” som ges ut i januari 2025.

– Halva boken handlar om hur man kan ha nytta av den här tekniken och hur den fungerar. Resterande del av boken fokuserar på AI:s inverkan på samhället.

AI förändras just nu i väldigt snabb takt, understryker Johan Falk.

– Vad innebär utvecklingen av AI för vår utbildning eller sjukvård? Vad kan hända i det militära? I boken beskriver jag både risker och stora möjligheter.

Att be en AI-tjänst som Chatgpt.com om tips på hur ens hembygdsförening kan hitta fler medlemmar är ingen dum idé.

– En av AI:s styrkor är att vara just en idéspruta. Be om tio idéer så kommer du får tio förslag. Berätta lite om din förening eller hemort så blir förslagen mer precisa. Du kan också be om tips för hur du når en specifik målgrupp, till exempel ungdomar.

Hur skulle du förklara artificiell intelligens för någon som är obekant med begreppet?
– Då skulle jag vilja göra skillnad på två sorters AI. Den AI som har funnits länge är den som används när datorer gör krångliga saker. Både schackdatorer, stavningskontroller och till och med miniräknare är en sorts AI.

Till skillnad från dessa tekniska hjälpmedel har den AI som växt fram på senare år en förmåga att hantera språk.

– AI som finns nu beter sig som att den kan tänka. Det gör att vi kan använda den på helt nya sätt.

Chattbot är en sammanslagning av orden chatta (snacka) och robot. Chattbottarna på exempelvis Chatgpt.com drivs av något som kallas för stora språkmodeller.

– De har fått se massor av text – halva internet – och på så vis förstått hur text ska se ut.

Genom att läsa in sig på enorma mängder text har den artificiella intelligens blivit expert på det mesta. Som ett envetet läshuvud, utan huvud.

Har du något tips till den som är nybörjare, men nyfiken på AI?
– Gå till Chatgpt.com och prova dig fram. Skriv ”Hej, jag heter Ove och är 67 och skulle vilja lära mig mer om AI.” Snart får du ett svar tillbaka.

Finns det något man bör se upp med när man använder AI?
– Om man använder AI för att få ett färdigt resultat blir man ofta besviken. Men om man använder AI för att komma en bit på vägen kan man ofta spara tid. Man måste alltid värdera saker efter eget huvud.

Hur svarar då Chatgpt.com på frågan: ”Hur kan jag göra för att få fler medlemmar i min hembygdsförening?” Jo, svaret blir en hel lista som inleds så här:

”Att få fler medlemmar i en hembygdsförening kan vara en utmaning, men det finns flera effektiva strategier att prova. Här är några idéer som kan hjälpa:

1. Synlighet och Marknadsföring

  • Sociala medier: Skapa och underhåll aktiva konton på plattformar som Facebook, Instagram eller X (Twitter). Dela bilder, berättelser och evenemang relaterade till föreningens aktiviteter, historia och vad ni gör för bygden. Engagera medlemmarna genom att uppmana dem att dela sina egna minnen och berättelser.
  • Lokala medier: Skriv artiklar för lokaltidningen eller skicka pressmeddelanden om föreningens aktiviteter. Detta kan hjälpa till att nå ut till personer som kanske inte är aktiva på sociala medier men som ändå är intresserade av sin hembygd.
  • Affischer och flyers: Sätt upp affischer i lokala butiker, bibliotek, och andra offentliga platser. Dela ut flyers vid evenemang som lockar många människor, t.ex. marknader eller byfesten.”

Chatgpt.com uppmanar även till att betona hembygdens värde genom bevarandeprojekt och att samla in och digitalisera lokala berättelser. Det är rimliga men inte direkt nydanande idéer. När vi däremot uppmanar AI att tänka mer utanför ramarna blir det mer spännande:

”Anordna en ’tidsresa’ i form av en interaktiv teater eller en rollspelsevent där deltagare får spela karaktärer från förr och få en levande upplevelse av bygden genom olika tidsperioder. Det här är något som kan locka både yngre och äldre.”

Ett annat förslag är en podcast om bygden:

”Starta en podcast där du intervjuar gamla och nya invånare, berättar historier om bygden och upptäcker lokalhistoria på ett personligt sätt. En podcast är både lättillgänglig och kan skapa en känsla av att man är en del av ett större sammanhang, samtidigt som den lockar personer från andra delar av landet eller världen.”

Att sätta maten i fokus kan vara ett annat sätt att locka fler till föreningen, menar AI:

”Kombinera ett mat- och kulturarvsevent där olika lokala kockar och invånare får visa upp rätter baserade på gamla recept. Föreningen kan ha en central roll, både som arrangör och som plats för att samla människor som är intresserade av mat och kultur.”

Åter till Johan Falk. Han har hört hur man jämför AI:s genombrott med när elektriciteten kom och förändrade förutsättningarna för människan.

– Men jag tror inte riktigt att det stämmer. Jag tror snarare att det går att jämföra med när vi fick ett skriftspråk.

– Om 20 år kommer vi kanske säga att förr i tiden fanns det inte datorer som kunde tänka. Då var det bara vi människor som kunde det, säger Johan Falk.

Läs även om Att använda AI för att underlätta möten och hantera insamlat material och Att använda AI för att förbättra texter och ansökningar.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Vattenkraft: ”Risk att vandringsvägar prioriteras bort”

Regeringens förslag kring vattenkraft kan slå hårt mot fiskbestånden i de norrländska älvarna, menar hembygdsföreningar.

Vattenkraft: ”En katastrof för bygdens framtid”

Sjöar och dammar i Dalarna har börjat tömmas på sitt vatten, till följd av nya miljöregler för vattenkraften.

Att använda AI: Hitta nya medlemmar

Kan AI hjälpa en hembygdsförening att få fler medlemmar? Johan Falk, expert på artificiell intelligens, menar att det är värt att testa.

Fäbodkultur kulturarv på Unescos lista

I december 2024 upptogs svensk fäbodkultur samt norsk seterkultur på Unesco:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Kvarnen – i centrum för småskalig livsmedelsproduktion

En ny stenkvarn ger nya möjligheter för småskalig odling i Stockholms län – där en fjärdedel av arealen för spannmålsodling försvunnit på 20 år.

Vattenkraft: ”Vi ifrågasätter om prövningen är rättssäker”

Enligt Sveriges hembygdsförbund underlättar inte de föreslagna regeländringarna för vattenkraft för de småskaliga och kulturhistoriskt värdefulla kraftverken.

Förläng samlingens liv: Städa utställningar och förråd

Att städa är en del av att vårda kulturarvet. Anna Djuvfelt och Joanna Thompson vid Östergötlands museum ger sina bästa tips för städning i magasin och utställningar.

Så slår regeringens nedskärningar mot studieförbund

Regeringen kapar en tredjedel av statens stöd till studieförbund. 450 personer har sagts upp, musikhus och träffpunkter stängts – och det är bara början.

Det händer på Arkivens dag

Den 9 november firas Arkivens dag, i år på tema arbete och fritid. En chans att lära sig mer om både historia och sin hemtrakt.