De vill bidra till lokala matkulturprojekt

Carolin Vallgren, Hushållningssällskapet. Foto: Privat
Hembygdens smaker är en satsning där Hushållningssällskapet vill utveckla lokala matkoncept. Målgruppen är hembygdsföreningar som har eller vill starta verksamhet knuten till lokal matkultur.
Jenny Damberg
1 mar, 2024

– Hembygdsföreningar i Sverige har så mycket kunskaper om matkultur och matkulturarv. Det vill vi jobba med, säger Carolin Vallgren, projektledare för Hembygdens smaker som drivs av Hushållningssällskapet till och med april 2025.

Hur kan hembygdsföreningar verka inom Hembygdens smaker?
– Det kan se väldigt olika ut. Vi har ett antal aktiviteter inbokade, bland annat receptinsamling till en kokbok och digitala föreläsningar. Den första äger rum 5 mars 2024. Då håller Richard Tellström i seminariet Smaken av en plats, som handlar om vad det är som gjort att den svenska matkulturen utvecklats till det den är i dag. Han tar bland annat upp vilka maträtter och tillagningar som är unika och speciella för Sverige och vad gästande turister tycker om dem. Föreläsningen är gratis och öppen för alla.

Måste man ha ett aktivt arbete kring lokal matkultur för att delta?
– Nej. Man kan också vara intresserad av att starta.

Vad får man mer lära sig inom Hembygdens smaker?
– Vi kommer bland annat att ha ett digitalt kurstillfälle kring livsmedelshygien. Ett annat tillfälle handlar om att skapa event kring besöksnäring, mat och måltidsturism. Hur attraherar man nya besökare? Hur kan man kombinera måltidsturism med kulturarv?

Ni har en särskild satsning på Hembygdsgårdens dag, den 4 augusti 2024. Berätta.
– Vi kan erbjuda hembygdsföreningar att göra event på hembygdsgårdens dag, på tema lokal mat. Vi kan hjälpa till med att ta dit lokala matproducenter ur vårt stora nätverk, och även bidra med föreläsare. Vi söker föreningar som kan vara intresserade av att delta i detta och som vill knyta kontakt med matproducenter i sitt närområde.

FAKTA: OM HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET OCH HEMBYGDENS SMAKER

  • Hushållningssällskapet har 15 lokalavdelningar i Sverige. Man jobbar med mat och inom de gröna näringarna och har ett stort kontaktnät och kunskap inom mat- och livsmedelsfrågor.
  • Projektet Hembygdens smaker pågår till 5 april 2025. De utbildningstillfällen som ingår i satsningen kommer att sammanfattas i en gratis digital kurs som kan genomföras på Hushållningssällskapets lärplattform.
  • Hembygdens smaker ska också generera en kulturhistorisk kokbok med betoning på enkla recept och reportage från matproducenter och hembygdsföreningar som berättar om de lokalproducerade livsmedel de använder i sin verksamhet. Här söker man material! Har du ett eller flera recept med historia och anknytning till din bygd? Bröd, smörgåsar, kaffebröd, sötsaker, varma rätter, mjöler och gryner – välkommen att höra av dig till [email protected]!

Senaste artiklar

se fler >>

Annonsplats:

 

Vill du
annonsera här?

 

Klicka här för att läsa mer

Relaterad läsning

Skiljer på hundratals sorter av äpplen och päron

Har du äpplen eller päron utan namn i trädgården? Pomologen Sven Plasgård sortbestämmer allmänhetens okända frukter. Själv odlar han 150 unika päronsorter hemma på Öland.

De odlar och utbildar i kulturarvsgrödor

På kort tid har Bjäre härads hembygdsförening etablerat ett uppmärksammat projekt med mål att skapa ett kulturcenter för historiska matkulturgrödor.

De vill bidra till lokala matkulturprojekt

Hembygdens smaker är en satsning där Hushållningssällskapet vill utveckla lokala matkoncept. Målgruppen är hembygdsföreningar som har eller vill starta verksamhet knuten till lokal matkultur.