Fotobok om Älvdalen kan vinna fint pris

Tenn Lars Persson, fotograf och tusenkonstnär. Foto: Elfdalens Hembygdsförening
I fotoboken ”Gertrud” gestaltar Maja Daniels skog och fäbodkultur – bland annat genom Tenn Lars Perssons bilder, bevarade av Elfdalens hembygdsförening.
Jenny Damberg
17 feb, 2025

Text: Ida Säll

Maja Daniels fotobok ”Gertrud” är en av fem nominerade till Svenska Fotobokspriset, som delas ut 19 mars 2025.

– Det känns jätteroligt, säger Maja Daniels. Jag tror verkligen på den här boken.

Daniels har sin bas i Malmö samt i Göteborg, där hon undervisar på HDK-Valand. Men hon återkommer till Älvdalen – både fysiskt och konstnärligt.

– Min farmor och farfar bodde där. De tog hand om oss syskon mycket när vi var små.

I Älvdalen bodde även tolvåriga Gertrud Svensdotter. På 1600-talet anklagades hon för att valla sina getter genom att gå på vatten. Gertrud sa då att pigan Märet Jonsdotter fört henne till satan. Märet Jonsdotter blev det första offret för häxprocesserna – som alltså inleddes i Älvdalen.

– Genom den här boken vill jag återuppliva den kvinnokultur som häxprocesserna hade för avsikt att eliminera. Myten om Gertrud blir en väg in i den världen.

Genom den här boken vill jag återuppliva den kvinnokultur som häxprocesserna hade för avsikt att eliminera.

Fäbodkulturen som Gertrud Svensdotter var en del av blev en sorts fristad för flickor och kvinnor, berättar Maja Daniels.

– När djuren skickades ut i skogen var det givet att kvinnorna skulle med. Män var faktiskt förbjudna att valla enligt lag på grund av förekomsten av tidelag. De vallande kvinnorna rådde sig själva på fäbodvallen, tillsammans med djuren.

I en bild i ”Gertrud” dubbelexponeras en flock kor över en sjö. I en annan äntrar en killing ladugården. Många av bokens fotografier föreställer vad som verkar vara unga flickor och kvinnor med långt, utkammat hår. Och så massor av skog – mörk och gåtfull, dimmig.

– Jag är näst intill besatt av skogen. Men den är väldigt svår att fotografera. Allt är ju grönt och delarna flyter ihop i varann.

Hon beskriver känslan av att stå vid ett vattenfall – men i bild blir vattenfallet ”ingenting”.

– Ofta kan ett fotografi av naturen inte alls representera känslan av att uppleva den. Att försöka gestalta skogen genom den här boken har verkligen varit en utmaning.

I arbetet med debutboken ”Elf Dalia” kom hon för första gången i kontakt med Tenn Lars Perssons värv.

Persson var fotograf och uppfinnare, en så kallad tusenkonstnär. Det sades att han kunde laga allt i sin verkstad, där han också slipade linser, byggde kameror och teleskop. År 1911 var han med och grundade Elfdalens hembygdsförening.

I föreningens samlingar ingår i dag omkring 8 000 föremål, 200 000 foton, ett antal ljudband och en av Sveriges äldsta hembygdsfilmer från 1918.

– Alla Tenn Lars Perssons 5 000 glasnegativ, hela hans arkiv, finns bevarat hos Elfdalens hembygdsförening, berättar Maja Daniels.

Persson levde mellan 1878 och 1938 och bodde hela sitt liv i Älvdalen.

– Det finns en ambition i hans arbete att nå ut. Ibland stod små meddelanden inristade i glasplåtarna med information om hur han jobbat. Jag märkte att han ville kommunicera med någon och bestämde mig för att det var med mig.

Jag märkte att han ville kommunicera med någon och bestämde mig för att det var med mig.

I ”Gertrud” varvas Maja Daniels och Tenn Lars Perssons bilder. Åskådaren kan aldrig vara helt säker på ur vilket århundrade fotografiet är taget.

– Jag vill leka med fotografiets föreställningar kring dokumentation och historieskrivning.

Hon har beskurit Tenn Lars bilder kraftigt, valt delar ur dem.

– Men ingenting har lagts till sedan de togs – förutom möjligen dammet på glasplåtarna.

Vem som får Fotobokspriset 2025 avgörs den 19 mars. Utmärkelsen delas ut av Svenska Fotografers Förbund.

Maja Daniels har gjort fotoboken ”Gertrud”. Foto: Nisse Schmidt

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Fotobok om Älvdalen kan vinna fint pris

I fotoboken ”Gertrud” gestaltar Maja Daniels skog och fäbodkultur – bland annat genom Tenn Lars Perssons bilder, bevarade av Elfdalens hembygdsförening.

Heliga och praktiska snitt i träd i Sápmi

Ny studie visar på betydelsen av inskriptioner och ristningar i trädstammar i norra Skandinavien.

Kommunen som vill köpa en hel by

Sigtuna kommun vill köpa den kulturhistoriska Viby by av Kungen och Statens fastighetsverk.