Gammelvalas mångsidiga brukshantverk

TEXT FRÅN 2022. Messmör, dröpränner och slagtröskning. I värmländska Brunskog väcks gammelvala – den gamla världen – till liv en vecka varje sommar.
Jenny Damberg
15 feb, 2024

Gammelvala har arrangerats av Brunskogs hembygdsförening och Brunskogs husmodersförening sedan 1963. Besökssiffran brukar landa på omkring 35 000 personer medan 500 bidrar ideellt till aktiviteten på området.

– Jag själv håller på med linberedning. Vi tänder också en kolmila, vi har slagtröskning, vi genomför växtfärgning, kardar och spinner ull. Vi stampar ull till vadmalstyg och vi har ett gammaldags kök där vi visar osttillverkning och messmörstillverkning och bakar bröd, berättar Anna Nyström, sammankallande i programkommittén för Gammelvala.

Mycket av det som i dag räknas som konsthantverk eller specialintressen var i bondesamhället rena brukssysslor, konstaterar hon. Mångsidighet var en nödvändighet för att kunna ställa mat på bordet, skaffa sig kläder till kroppen och verktyg att arbeta med.

– Vi har också maskiner, tändkulemotorer av alla slag, reptillverkning och dröprännetillverkning – nu pratar jag dialekt – hängrännor på svenska, där du hugger ur en granstam.

Hungern kan stillas med nävgröt, en rätt som kom till värmlandsskogarna med invandringen från Finland på 1500- och 1600-talet. Gröten kokas på skrädmjöl från rostade havrekärnor och serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Den är så torr att klumparna går att äta utan sked, därav namnet.

– Det är skogsarbetarmat ursprungligen. Man tog en näve och doppade i flottet.

Nävgröt på Gammelvala. Foto: Brunskogs hembygdsförening

En annan, än mer lokal, specialitet är klengås. En större bit brödkaka smöras ordentlig och strös sedan med sandost (torkad och riven mesost) innan den serveras, gärna till kaffe.

Hela sommaren driver husmodersföreningen kaffeservering och

både en smed och en keramiker är aktiva på området, som också rymmer en handelsbod.

Utöver Gammelvala är hembygdsföreningens slagauktioner en populär programpunkt.

– Det är live, riktiga, hederliga bonnauktioner, säger Anna Nyström.

Fotnot: Läs mer på Brunskogs hembygdsgårds sajt.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Vattenkraft: ”Vi ifrågasätter om prövningen är rättssäker”

Enligt Sveriges hembygdsförbund underlättar inte de föreslagna regeländringarna för vattenkraft för de småskaliga och kulturhistoriskt värdefulla kraftverken.

Förläng samlingens liv: Städa utställningar och förråd

Att städa är en del av att vårda kulturarvet. Anna Djuvfelt och Joanna Thompson vid Östergötlands museum ger sina bästa tips för städning i magasin och utställningar.

Beredskapsmuseet kritiska till ny vapenlag

Enligt en ny, skärpt vapenlag på remiss ska Polismyndighetens inflytande öka vad gäller tillståndskrav på vapen – även för vapen på museer.