Nominerade 2024: Åsle Mularp Tiarp hembygdsförening

Anders Modig till vänster, hustrun Lena till höger. Smeden Eric Verhaegh i mitten. Foto: Privat
Nominerade till Årets hembygdsförening 2024: Åsle Mularp Tiarp hembygdsförening i Västergötland. Ordförande Anders Modig svarar.
Jenny Damberg
25 apr, 2024

Berätta kort om föreningen! Hur många är ni, vad innehåller ett typiskt verksamhetsår?
– 2024 har börjat bra med exempelvis 5 procent fler besökare under första kvartaet, redan ett 70-tal guidningar bokade (varav tio på tyska). Vår Tisdagsklubb är i gång och våra event rullar på. Nästa blir vårt traditionella Valborgsmässofirande med tal av prästen, ortens kör och stor brasa. Kvällen avslutas sedan med musikquiz i restaurangen. Förra året var det 95 som var med på quizen. Vi samarbetar mycket med kommunen, till exempel för dagverksamhet, Svenska Kyrkan, Sveriges hembygdsförbund, Vuxenskolan, Åsle Friskola och många lokala företag. Kafé- och restaurangrörelsen sköts av en arrendator men föreningen äger fastigheten och ansvarar för inventarier, drift och underhåll av lokalerna.

Vad skiljer föreningens verksamhet i dag gentemot hur det såg ut för tio år sedan?
– Med ett ord: Massor. Styrelsen ombildadades för att bestå av hälften kvinnor och hälften i 30-årsåldern plus att äldre kunniga var kvar för att ”balansera” och ha kunskapen om vad vi borde ta tag i. För tio år sedan stod det klart att åtta vasstak behövde bytas ut, tre tegeltak läggas om, en stuga behövde få ett helt nytt tak, smedjan behövde ny bälg, kvarnen nytt vattenhjul, ladugården nya gavlar, med mera. Vi tog fasta på den plan som legat i byrålådan ett antal år och körde i gång med vårt då kommande 100-årsjubileum som mål och drivkraft.

Hur har de senaste åren varit, med pandemin och återhämtning efter den? Har det medfört några förändringar?

– Årsstämman och alla möten höll vi utomhus. En konsekvens av uteblivna besökare var att arrendatorn i restaurangen inte fick det att funka och fick säga upp sig år 2020. Under dessa år började vi se över och renovera vår hemsida samt skapade en ansvarig i styrelsen för sociala media. Plus att vi såg över allt tryckmaterial vi hade och såg till att de var relevanta. Guider med mera har vi på tre språk. Sedan började vi marknadsföra oss bättre i lokaltidningen, närradio med mera. När det väl ”släppte” så fick vi lite av en boom med alla som skulle ”hemestra” plus att vi var laddade i föreningen inför alla gästers återkomst. 2022 hade vi cirka 14 500 besökare, det bästa på 50 år. Det blev även uppenbart, inom föreningen, hur man han saknat umgänget med varandra under pandemin. Vi hade fullt på alla event och alla kund träffas och ”tjöta” igen.

Vad är er styrka som förening?
– Vår sammanhållning. Det finns sedan långt bak i tiden, 1923 närmare bestämt, en stolthet över att ha Åsle Tå i sina ”ägor”. Och detta har skapat och utvecklat ett stort ansvar och stolthet i att vårda och utveckla Tån. Detta blev uppenbart i samband med vårt jubileum när både vi och gästerna kunde se och uppleva en helrenoverad Tå.

Vad vill ni göra mer av?
– Vi har en femårsplan. Vi vill utveckla Tån som en mötesplats och attrahera fler skolor att komma, till exempel. Det som inte finns där än, eftersom vi måste betala ett nytt avloppsreningsverk till restaurangen först, är att skapa saker som lockar framför allt barnfamiljer.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Så slår regeringens nedskärningar mot studieförbund

Regeringen kapar en tredjedel av statens stöd till studieförbund. 450 personer har sagts upp, musikhus och träffpunkter stängts – och det är bara början.

Beredskapsmuseet kritiska till ny vapenlag

Enligt en ny, skärpt vapenlag på remiss ska Polismyndighetens inflytande öka vad gäller tillståndskrav på vapen – även för vapen på museer.

Nu ska AI lära sig svenska dialekter

25 000 timmar inspelat material från hela Sverige, från 1890-talet och framåt. Det ska bidra till att förbättra språkmodellernas förståelse för talad svenska.