Nominerade 2024: Kumla-Sannahed hembygdsförening

Midsommarfirande hos Kumla-Sannahed hembygdsförening. Foto: Kumla-Sannahed hembygdsförening
Nominerade Årets hembygdsförening 2024: Kumla-Sannahed Hembygdsförening i Örebro län. Ordförande Jan Klingberg svarar.
Jenny Damberg
25 apr, 2024

Berätta kort om föreningen! Hur många är ni, vad innehåller ett typiskt verksamhetsår?
– Föreningen har cirka 150 medlemmar, som för så många andra föreningar minskar det tyvärr lite år från år. Jag bifogar årets programblad. De stora händelserna är midsommarfirandet med 2 000 till 3 000 besökare och Fordons- och Hantverksträffen som lockar cirka 400 fordon och närmare 2 000 besökare. Vidare kommer en del besökare de åtta söndagseftermiddagar då vi visar 1900-talsmuseet, Militärmuseet samt har fika vid Hembygdsgården.

Vad skiljer föreningens verksamhet i dag gentemot hur det såg ut för tio år sedan?
– Det är ingen större skillnad, vi är ju en hembygdsförening, hehe.

Hur har de senaste åren varit, med pandemin och återhämtning efter den? Har det medfört några förändringar?
– Tyvärr minskade aktiviteterna under pandemin, men de och även besökarna verkar sakta men säkert vara på väg tillbaka. Förra året var det fortfarande lite mindre besökare på aktiviteterna men bättre än året innan.

Vad är er styrka som förening?
– Vi firade 100 år 2023 så vi är en gammal och inarbetad förening som många känner till. Föreningen har bra lokaler att visa upp och midsommarfirandet, som har 200-åriga traditioner, lockar många som sedan generationer har den som tradition. Våra två museer drar många besökare.

Vad vill ni göra mer av?
– Vi behöver göra mer aktiviteter för våra medlemmar så det lättare går att motivera varför man ska vara med i föreningen. Som det är nu saknas krav på medlemskap på de flesta aktiviteterna.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Så slår regeringens nedskärningar mot studieförbund

Regeringen kapar en tredjedel av statens stöd till studieförbund. 450 personer har sagts upp, musikhus och träffpunkter stängts – och det är bara början.

Beredskapsmuseet kritiska till ny vapenlag

Enligt en ny, skärpt vapenlag på remiss ska Polismyndighetens inflytande öka vad gäller tillståndskrav på vapen – även för vapen på museer.

Nu ska AI lära sig svenska dialekter

25 000 timmar inspelat material från hela Sverige, från 1890-talet och framåt. Det ska bidra till att förbättra språkmodellernas förståelse för talad svenska.