Berättat av Birgit Isaksson, ordförande i Murjeks Hembygdsförening: ”I Murjek bor mellan 50 och 60 personer. De flesta här är 60 plus. I hembygdsgården har vi daglig lunchservering, främst för våra gamla i byn. De som inte orkar komma och äta får sin lunch utkörd för en billig penning. Vi har också en del arbetare som jobbar på järnvägen och så kommer folk från Vuollerim, som ligger 15 kilometer härifrån. Dagens lunch kostar 60 kronor för pensionärer, 90 kronor för övriga.
Maten som serveras är husmanskost.
Hösten 2020 hotade Jokkmokks kommun med att kallställa hembygdsgården om vi inte halverade våra värmekostnader. Vi protesterade och de tog tillbaka hotet. Man kan inte ta bort alla funktioner från byarna. Det är inte bara centralsamhället som ska leva. Hembygdsgården är hjärtat i byn och stänger man den har vi en död by. Dessutom har vi renoverat hela huset för föreningens egna pengar. Det är sorgligt att man över huvud taget tänker på att kallställa när det är så fint och det finns en hel grupp som jobbar för stället. Vi jobbar ideellt, städar, planerar, organiserar, hjälper till i köket. Vi gör det så länge vi orkar, för att vi vill ha en levande by. Det är en av oss sju i styrelsen som är 60 minus, resten är 60, 70 och till och med 80 plus.
Upprinnelsen till all verksamhet i Murjek var att de äldre kvinnorna i byn ville ha en hembygdsgård när skolan lades ner, och så blev det. De började göra smörgåsar och fika som de gick till tågstationen med när det kom turister och resande. Det blev till slut så att man anställde en kokerska och lagade lunch istället. Vi har haft ett antal kokerskor genom åren och nu har vi nyanställt en kock.
Upprinnelsen till all verksamhet i Murjek var att de äldre kvinnorna i byn ville ha en hembygdsgård när skolan lades ner
Vi är momspliktiga eftersom Skatteverket tycker att det vi driver är en näringsverksamhet, men vi gör det ideellt, annars skulle vi aldrig klara av det ekonomiskt. Det vi tjänar på vandrarhemmet går till lunchrestaurangen. Den är viktig för oss eftersom de äldre kan komma och få en hemlagad lunch men också för det sociala, det som var så eftersatt under pandemin.
Sedan ett antal år tar vi hjälp av volontärer. Det är fantastiska människor som har varit här. Vi hade ett tyskt par här som tapetserade, renoverade och lade in nya golv. I vintras var två ungdomar från Argentina här och nu har vi en italiensk tjej som jobbar. Det är så roligt att lära känns folk från olika länder. Nivån är så klart olika, men alla är duktiga på någonting.
Volontärerna har fem timmars arbetsdag måndag till fredag i utbyte mot kost och logi. Det var en av våra medlemmar som tipsade om att ta in volontärer via Workaway när vi klagade lite över att vi hade för mycket att stå i. Vi skapade en profil på Workaway och helt plötsligt började vi få in förfrågningar. Det har stor betydelse. Sommaren 2020 var restaurangen stängd, men vandrarhemmet var fullt. Vi i styrelsen skötte all städning själva och då kändes det faktiskt lite betungande igen. Det gör det ideella jobbet väldigt mycket lättare att ha duktiga volontärerna som hjälper till. Och så har vi ju utbyte av varandra. Våra tyska volontärer, Helmut och Karen, har faktiskt köpt ett litet hus här. De blev så förtjusta i Murjek att de vill fortsätta komma hit.”
Fakta: Så gör Murjeks hembygdsförening
- Hembygdsgården ligger i Murjeks före detta skolbyggnad. 1901 till 1934 rymde den ett seminarium för samisk- och finskspråkiga småskollärarinnor, där totalt 850 lärare utbildades. Därefter fungerade byggnaden som byskola. När skolan lades ner övertog föreningen lokalerna.
- Se Hembygd.se/murjek