Så gjorde vi: Lokalhistorisk film med sikte på skolan

Linn Austli. Foto: Privat
TEXT FRÅN 2022. 6 000 år av lokal historia ryms i Linn Austlis 7 minuter långa film om Norra Solberga socken i nordöstra Småland. Det ideella engagemanget är avgörande för landsbygden, säger regissören.
Jenny Damberg
15 feb, 2024

Berättat av Linn Austli: ”Manuset skrev jag en kväll för fyra år sedan. Det som tog tid var att hitta någon som kunde hjälpa mig att filma och klippa. Till slut träffade jag Daniel Duarte, som nappade. Då satte jag i gång att söka pengar. Jag sökte från hur många håll som helst, men i och med att det var en film som inte skulle visas mot betalning var det svårt, film bygger ofta på delfinansiering via biljettförsäljning. Men en ansökan gick igenom och hembygdsföreningen fick en Leadercheck på 40 000 kronor, som filmteamet gick med på att ta som arvode.

Mitt eget arbete är helt ideellt. Jag har samlat in bilder, skrivit manus och åkt runt och pratat med markägare för att få tillstånd att filma på vissa platser.

Vi spelade in under två dagar i juni 2021. Hösten 2021 hade vi premiärvisning i kyrkan. Det kom jättemycket folk i alla åldrar.
Filmen är tänkt att ge både en grund i vår historia och en push att fortsätta bygga vår gemensamma historia.

Den finns tillgänglig via hembygdsföreningens hemsida, men jag hoppas att den också ska användas i skolan.

Fördjupningsmaterialet är framtaget för att vara ett redskap för lärarna för att utgå från vår lokala historia när de talar om världshistoria. Det är viktigt att få den lokala ingången för att förstå helheten och hur allt hänger ihop. De stora historiska händelserna påverkar även på lokal nivå.

Jag jobbar själv som textillärare för årskurs 3 till 9 i en grannkommun och min mamma har varit lärare i Anneberg under hela mitt liv. Jag är uppvuxen i byns gamla epidemisjukhus, i en familj där det ideella har varit väldigt viktigt. Det finns ingenting på landsbygden om vi inte själva gör det. Det gäller allt från fotboll till kultur. Det ville jag lyfta i filmen, och ge en stolthet. Barnen behöver få med sig det för att bry sig och vilja göra något själva.

Jag är medlem i flera av ortens föreningar och ordförande i Annebergs frisksportklubb. Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av lokal historia, suttit i köket hos de äldre och frågat, samlat på mig berättelser och läst lokal historia.
Det mesta i filmen är sådant som jag redan visste och kunde, men jag besökte faktiskt Svartåns källa för första gången i samband med inspelningen. Jag visste att den fanns, men inte exakt var den låg.”

Det är viktigt att få den lokala ingången för att förstå helheten och hur allt hänger ihop. De stora historiska händelserna påverkar även på lokal nivå.

FAKTA: SÅ FUNKAR NORRA SOLBERGA-MATERIALET

  • Den knappt 7 minuter långa filmen täcker 6 000 år av lokal historia, från de första människorna som man vet kom till trakten till dagens samhälle med föreningar, företag och familjer.
  • Till filmen hör en pdf som lärare kan använda sig av för historieundervisning med lokalt fokus. Sedan premiären hösten 2021 har Jönköpings läns mediecenter inkluderat materialet i sitt utbud av pedagogiskt material. Projektet bygger på ideellt arbete i kombination med stöd från Leader Astrid Lindgrens Hembygd.
  • Se filmen och ta dela av fördjupningen på Solbergahembygd.se.

Senaste artiklar

se fler >>

Annonsplats:

 

Vill du

annonsera här?

 

Läs mer 

Relaterad läsning

Nu ska AI lära sig svenska dialekter

25 000 timmar inspelat material från hela Sverige, från 1890-talet och framåt. Det ska bidra till att förbättra språkmodellernas förståelse för talad svenska.

Hon skriver historisk true crime

Författaren och föredragshållaren Petra Nyberg hittar historier och livsöden i arkiven. Här ger hon råd till den som vill börja skriva.

På handarbetsturné i Östergötland

Över hundra handarbetande kvinnor träffade illustratören Anna Helldorff och den kreativa producenten MiaMaria Sandell hösten 2023. Här berättar MiaMaria Sandell mer om projektet Östgötaduken.

13 nya kulturarv på Sveriges förteckning

Kallbadskulturen, annandagsbandy och schablonmåleri är nyheter på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Inskrivna efter att ha lämnats som förslag till Institutet för språk och folkminnen.

Tips: Börja spela in film och ljud

Michael Johansson är mediaproducent vid Sveriges hembygdsförbund. Här ger han sina bästa tips för att komma i gång med film- och ljudinspelningar.

Dokumentärfilm som hembygdsforskning

”Kyrkböcker är jättebra, men det är död, torr fakta. Åk hem till den du tror vet mest och börja där”, säger Bengt Grewin. Som dokumentärfilmare väcker han historiska händelser till liv.

Han har skrivit Hisingens historia

I flera hundra år sträckte sig riksgränsen mellan Sverige och Norge över Hisingen. I boken ”Hisingen: Ön i gränslandet” skildrar Martin Ahlstedt en ö med brokig historia.

Nu samlar Nordiska museet in släktforskares fynd

Nordiska museet söker allmänhetens berättelser om den egna släkten. Den digitala insamlingen är också en del av ett forskningsprojekt vid Södertörns högskola och Mittuniversitetet.

Nytt kulturskyddsråd utan ideella aktörer

För att skydda viktiga kulturarv vid krig eller kris är ett nytt nationellt råd på väg att bildas. Inga ideella organisationer ingår. "Hembygdsrörelsen kommer ändå att få en viktig roll i nystarten för Sveriges civila beredskap", säger Riksantikvarieämbetets utredare Gabriella Ericson.