Så lyckas du med ansökan för bidrag

Tove Holm, handläggare vid Riksantikvarieämbetet, tipsar om hur en bra ansökan kan utformas. Foto: Tove Holm
Att skriva ansökningar är en konst. För många föreningar är det också en absolut nödvändighet för att få ekonomin att gå runt, och för att satsa på större projekt. Här listar vi goda råd för att lyckas med ansökningar för kulturarvsarbete.
Jenny Damberg
14 jul, 2024

Text: Ida Säll

2024 beviljade Riksantikvarieämbetet 17 miljoner kronor i bidrag till kulturarvsarbete. Sammanlagt beviljades statliga medel till 127 projekt runtom i Sverige. Tove Holm, handläggare vid Riksantikvarieämbetet, tipsar om vad som är viktigt att tänka på i en ansökan för denna typ av bidrag – värdefulla även vid andra typer av ansökningar.

Läs igenom kriterierna noga
Det här gäller alltid och utan undantag. När det gäller bidrag till kulturarvsarbete finns kriterierna på Riksantikvarieämbetets hemsida. ”Löpande kostnader får vi till exempel inte ge bidrag till”, förklarar Tove Holm.

Ring bidragsgivaren
Känner du dig osäker – ring och prata med bidragsgivaren. På så sätt slipper ni lägga tid på en ansökan som omöjligt kan beviljas. Riksantikvarieämbetet svarar gärna på frågor för sina bidrag, säger Tove Holm. ”Har man en idé är det fritt fram att ringa och höra om vi tror att projektet kan passa inom ramen för den här sortens bidrag.”

Förankra projektidén i föreningen
Det blir sällan ett bra resultat om bara en person driver projektet – särskilt om det är ett av den mer omfattande sorten. ”Eftersom det är ideella krafter som styr underlättar det om projektet inte står och faller med en person”, säger Tove Holm.

Begär in offerter för projektet
Riksantikvarieämbetet ställer inga krav på offerter i ansökan, men det underlättar om man ska kunna få en tydlig bild av vad projektet är tänkt att kosta. Begär gärna offerter från flera företag innan ni ansöker.

Se till att budget och projektbeskrivning stämmer överens
Är alla delar av projektet redovisade i budget, och vice versa? En stor del av ansökningarna som når Riksantikvarieämbetet har delar i projektbeskrivningen som inte tas upp i budget, eller vice versa.
”Det kan finnas en förklaring till det. Exempelvis kanske man fått det material som är tänkt att användas till skänks. Det händer att RAÄ hör av sig för att ställa kompletterande frågor, men bäst är om det blir rätt från början.”

Specificera budget – och tidsplan
Vad ska ni göra, och när? Specificera budgeten i möjligaste mån så att man får en tydlig överblick. ”En specificerad budget visar att projektet är välplanerat” förklarar Tove Holm. ”Det ger oss möjlighet att se att projektet är genomförbart.”

Fokusera på kulturarv
Berätta om hur föreningen jobbar med kulturarv, i stället för att exempelvis redogöra för att ni hyr ut lokaler till privatpersoner. Hur visar föreningen upp samlingar och berättar historier? ”Beskriv även det som känns självklart!”

Bifoga bilder
”Bilder är inget krav, men kan vara bra om man till exempel söker bidrag för en förändring i en lokal. Även ritningar är möjliga att skicka med som en extra bilaga.”

Begär ut beviljade ansökningar
Riksantikvarieämbetet publicerar alltid en lista över årets beviljade bidrag. Ansökningarna går att begära ut från RAÄ:s registratur. Kan dessa ge er förening vägledning? Kanske finner ni ett projekt från er region i listan? Hör av er till dem och fråga om råd, om ni behöver.

Låt en utomstående läsa ansökan
RAÄ känner inte till alla verksamheter sen tidigare, och ska heller inte behöva göra det för att kunna bedöma ansökan. Be en person som inte själv har en detaljerad inblick i verksamheten att läsa igenom. Är den begriplig för en utomstående?

Våga söka!
”Min förhoppning är att det inte ska vara krångligt att söka det här bidraget”, menar Tove Holm. ”Ofta är projekten så pass konkreta att man inte behöver vara särskilt teoretisk eller komplicerad i formuleringarna i ansökan.”
Kom ihåg! Det är möjligt att få bidrag för kulturarvsarbete även om föreningen beviljats medel föregående år. Sök igen!

Mer information om Riksantikvarieämbetets bidrag för kulturarvsarbete finns på Riksantikvarieämbetets sajt.

FAKTA. Kurs i att söka pengar
Den 10 september samt den 3 december 2024 kl 10-16 arrangerar Sveriges Hembygdsförbund, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum en digital kurs i att söka pengar. En heldag om att skapa bättre bidragsansökningar med tips om språk, tidplan och budget.
Arbetsam arrangerar även andra kurser i att starta Leaderprojekt, att få snurr på affärerna med mera. Ta del av hela schemat här.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Han är Årets Arbetsmyra

Årets Arbetsmyra är Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening där han varit aktiv i 50 år.

Med nördkultur som ingång till kulturarvet

En heldag om det immateriella kulturarvet i Stockholms län bjöd bland annat på insikter kring hur Harry Potter och cosplay kan leda in på lokalt kulturarv.

Starkt stöd för självförvaltad folkbildning

Regeringen vill se statligt styrd folkbildning. Det motsätter sig flertalet remissinstanser, inklusive den myndighet som föreslås ta över kontrollen.

Experternas råd: Hantera konflikter i föreningen

Hur hanterar man medlemmar som inte sköter sina åtaganden eller skapar dålig stämning? Som experter på konflikthantering vet Tamara Mašković Wängborg och Anders Unger.

Vattenkraft: ”Risk att vandringsvägar prioriteras bort”

Regeringens förslag kring vattenkraft kan slå hårt mot fiskbestånden i de norrländska älvarna, menar hembygdsföreningar.

Vattenkraft: ”En katastrof för bygdens framtid”

Sjöar och dammar i Dalarna har börjat tömmas på sitt vatten, till följd av nya miljöregler för vattenkraften.

Att använda AI: Hitta nya medlemmar

Kan AI hjälpa en hembygdsförening att få fler medlemmar? Johan Falk, expert på artificiell intelligens, menar att det är värt att testa.

Fäbodkultur kulturarv på Unescos lista

I december 2024 upptogs svensk fäbodkultur samt norsk seterkultur på Unesco:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Kvarnen – i centrum för småskalig livsmedelsproduktion

En ny stenkvarn ger nya möjligheter för småskalig odling i Stockholms län – där en fjärdedel av arealen för spannmålsodling försvunnit på 20 år.