”Vi kan företräda det allmännas intressen av kulturmiljön”

Vindkraft i Öresund. Foto: Fredrik Öhland, Unsplash
Havsplanerna ska ändras för mer möjlig vindkraft till havs. Kulturmiljöstrateg Helena Rosenberg berättar om Sveriges hembygdsförbunds remissarbete.
Jenny Damberg
13 sep, 2024

Sverige behöver öka sin produktion av hållbar energi, därför har politiken beslutat att man ska se över möjligheten att öka etablering av nya vindkraftverk till havs. Havs- och vattenmyndigheten fick därför uppdraget att ändra havsplanerna för Sveriges kust. Det är nu gjort för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. 

Sveriges hembygdsförbund är en av de instanser som har tyckt till om planerna, men i ett sent skede. I det första skedet av planprocessen skickade Havs- och vattenmyndigheten inte remissen till Sveriges hembygdsförbund. Förbundets kulturmiljöstrateg Helena Rosenberg uppmärksammade den i ett av myndighetens nyhetsbrev. Olyckligt, konstaterar hon.

– Att lämnas sina synpunkter i det första skedet av planprocessen är särskilt viktigt eftersom man då kan få bättre gehör för sin ståndpunkt, ju senare man gör inspel desto färre ändringar görs av förslagen, säger Helena Rosenberg.

Sveriges hembygdsförbund får ofta nationella remisser från olika sektorsmyndigheter och departement i frågor gällande kulturlandskapet.

– Det visar att vi är en etablerad samrådspart. Det är också något vi uppskattar eftersom vi som folkrörelseorganisation kan företräda det allmännas intressen av kulturmiljön, vilket få miljöorganisationer har som fokus, säger Helena Rosenberg.

Vi som folkrörelseorganisation kan företräda det allmännas intressen av kulturmiljön, vilket få miljöorganisationer har som fokus.

För förslaget till ändrade havsplaner kom Sveriges hembygdsförbund in med ett remissvar på granskningsversionen där svarstiden löpte ut 30 augusti 2024. Även flera andra aktörer efterfrågade större hänsyn till kulturvärden i sina remissvar, berättar Helena Rosenberg.

– En av de handlingar som följer med granskningsversionen av planen, som alltså kommer efter samrådsversionen i en planprocess, är samrådsredogörelsen. I den redogörs för alla de synpunkter som kommit in under samrådet. Där kunde vi läsa att det var många myndigheter runt om i landet som påpekat att havsplanerna inte redogjorde för kulturmiljövärdena och hur de kommer påverkas av om vindkraften etableras till havs. Det var både länsstyrelser, som har anställd kompetens inom kulturmiljöområdet men även många kommuner som inte alltid har råd att anställa experter på det området inom myndigheten. Andra som pekat just på kulturmiljövärdena var Riksantikvarieämbetet, regioner, lärosäten, producentorganisation och privatperson, säger Helena Rosenberg.

I sitt yttrande hänvisade Sveriges hembygdsförbund till dessa uttalanden och uttryckte att man är mycket positiva att myndigheten i sitt granskningsförslag lyft in kulturmiljöperspektivet och även tagit med det i de alternativa placeringar som läggs fram i planerna.

– Om föreningar och förbund inom hembygdsrörelsen lämnat in yttranden hade även de besvarats och kanske hade Havs- och vattenmyndigheten även gjort ändringar efter synpunkter från oss, eftersom man inte gör skillnad på vem som framför synpunkterna, säger Helena Rosenberg.

För Sveriges hembygdsförbund, liksom för regionala förbund och lokala föreningar, är det centralt att ha ett proaktivt förhållande till planprocesser, säger Helena Rosenberg.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka remisser som kommer ut och det kan man göra genom att prenumerera på nyhetsbrev från myndigheter men även ta reda på var de annonserar om remisser av planer på sin hemsida. Myndigheter är ansvariga att bevaka olika områden men de har inte alltid resurser eller mandat att bevaka alla intressen, därför är det viktigt att även civilsamhället håller koll på vad som är på gång och framför sina synpunkter.

Det är viktigt att även civilsamhället håller koll på vad som är på gång och framför sina synpunkter.

Eftersom det främst är de som bor eller besöker de kustnära miljöerna samt rör sig i kustbandet som kommer att påverkas av en vindkraftsproduktion i havet skickade Sveriges hembygdsförbund remissen vidare till de regionala förbunden, med uppmaningen att de i sin tur skickade den till berörda föreningar längs kusten.

– Vi känner bara till att ett förbund har svarat på remissen och det är Södermanlands hembygdsförbund. De framförde att ”den sörmländska östersjökusten utgörs av en skärgårdsmiljö som flitigt används av människor i alla tider. Detta innebär att både frilufts- och kulturmiljöperspektivet är väldigt påtagligt i hela området”. De framförde också att ”människor påverkas genom alla våra sinnen och vi upplever både våra kultur- och naturmiljöer genom dem. Människor kommer att påverkas även av en visuell förändring av sin levnadsmiljö”, säger Helena Rosenberg.

FAKTA Information om planprocesser och remissvar

  • Vill du lära dig mer om vad som kan vara relevant att leta efter i en plan och hur man besvarar en remiss gällande formalia finns information på Sveriges hembygdsförbunds hemsida om bebyggda landskap. Här finns en hel serie inspelade seminarier om detta men även litteratur om hur man värderar kulturmiljöer.

Senaste artiklar

se fler >>

Annonsplats:

 

Vill du

annonsera här?

 

Läs mer 

Relaterad läsning

Poesi som ett verktyg för samhällsutveckling

Frövi förändras. För att involvera barn och unga i samhällsutvecklingen kopplades diktaren Jimmy Alm in. Nu presenteras resultatet på Frövifors Pappersbruksmuseum.

Koll på: Partiernas kulturmiljöpolitik i EU

Vilket parti har bäst åsikter i fråga om kultur- och naturmiljö? Sveriges hembygdsförbund har ställt ingående frågor till de svenska kandidaterna till EU-parlamentet inför EU-valet 9 juni 2024.

”Inkludera kulturarvskonsulenter i kultursamverkansmodellen”

Kulturarvskonsulenter är de enda som saknar statlig finansiering genom kultursamverkansmodellen. Ett allvarligt missförhållande enligt Sveriges hembygdsförbund, som vill se en ändring när modellen nu utreds.