Han är Årets Arbetsmyra

Jonas Svantesson från Mjörns ångbåtsföreningen är Årets arbetsmyra 2025. Foto: Ida Rådegård, Arbetets museum
Årets Arbetsmyra är Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening där han varit aktiv i 50 år.
Jenny Damberg
3 mar, 2025

Bakom priset Årets Arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Med priset vill man tacka och uppmärksamma alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige.

2025 års pristagare är Jonas Svantesson, som har varit aktiv medlem i Mjörns Ångbåtsförening sedan föreningens start 1976 och i dag är föreningens ordförande.

Föreningen har bland annat drivit ungdomsprojektet ”Liten ångbåt på Mjörn”, där ångbåten Sanna har renoverats. Till Arbetets museum säger Jonas Svantesson att det är väldigt viktigt att alla får a plats i föreningen.

– Jag har ju ganska bra känsla för vad jag tyckte var bra och dåligt när jag växte upp i föreningen, för jag började ju också väldigt tidigt. Den positiva andan, peppa, berömma och vara snälla mot varandra, det är ju en grej som är jätteviktig. Jag tror det kan dra mycket för det finns mycket som är jobbigt i samhället, generellt sett.

Generationsmötena är viktiga.

– Vi är allt från tio år upp till 85 år och alla umgås med alla för att man har ett gemensamt intresse. Det är det som är så häftigt och spännande på något sätt.

Vi är allt från tio år upp till 85 år och alla umgås med alla för att man har ett gemensamt intresse.

Sommartid erbjuder Mjörns Ångbåtsförening turer med bogserbåten S/S Herbert från 1905, som renoverades av föreningen på Jonas Svantessons initiativ. Efter sju års arbete gick ”jungfrufärden” på sjön Mjörn hösten 1992. Jonas Svantesson, som är utbildad ångmaskinist har i den rollen varit en flitig besättningsmedlem och lagt åtskilliga svettiga timmar i maskinrummet på S/S Herbert, konstaterar juryn i sin motivering. Han har också genom åren aktivt medverkat i alla de sysslor som finns kring att underhålla båten och även allt arbete som behövs för att hålla ett varv i funktion.

Juryn skriver vidare: ”Sedan 2011 är Jonas ordförande i föreningen och har ägnat otroligt många timmar åt att utveckla föreningen. En ny ångmaskinverkstad har byggts och finansierats genom bidrag från flera håll. Både i arbetet med finansieringen och själva bygget har Jonas varit en sammanhållande och drivande kraft. Den nya lokalen har gett plats för en ungdomsverksamhet som gett ett fantastiskt positivt resultat.”

Läs mer om utmärkelsen Årets Arbetsmyra på Arbetets museums sajt.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Han är Årets Arbetsmyra

Årets Arbetsmyra är Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening där han varit aktiv i 50 år.

Med nördkultur som ingång till kulturarvet

En heldag om det immateriella kulturarvet i Stockholms län bjöd bland annat på insikter kring hur Harry Potter och cosplay kan leda in på lokalt kulturarv.

Starkt stöd för självförvaltad folkbildning

Regeringen vill se statligt styrd folkbildning. Det motsätter sig flertalet remissinstanser, inklusive den myndighet som föreslås ta över kontrollen.

Experternas råd: Hantera konflikter i föreningen

Hur hanterar man medlemmar som inte sköter sina åtaganden eller skapar dålig stämning? Som experter på konflikthantering vet Tamara Mašković Wängborg och Anders Unger.

Vattenkraft: ”Risk att vandringsvägar prioriteras bort”

Regeringens förslag kring vattenkraft kan slå hårt mot fiskbestånden i de norrländska älvarna, menar hembygdsföreningar.

Vattenkraft: ”En katastrof för bygdens framtid”

Sjöar och dammar i Dalarna har börjat tömmas på sitt vatten, till följd av nya miljöregler för vattenkraften.

Att använda AI: Hitta nya medlemmar

Kan AI hjälpa en hembygdsförening att få fler medlemmar? Johan Falk, expert på artificiell intelligens, menar att det är värt att testa.

Fäbodkultur kulturarv på Unescos lista

I december 2024 upptogs svensk fäbodkultur samt norsk seterkultur på Unesco:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Kvarnen – i centrum för småskalig livsmedelsproduktion

En ny stenkvarn ger nya möjligheter för småskalig odling i Stockholms län – där en fjärdedel av arealen för spannmålsodling försvunnit på 20 år.