Sockenkyrkan lade grunden för det moderna Sverige

Sala sockenkyrka år 2008. Foto: Calle Eklund
TEXT FRÅN 2021. ”Kyrkor i fara” är titeln på Sockenkyrkonätverkets nya bok. Föreningens ordförande Sten Rentzhog vill att att fler ska få uppleva de kyrkor som ger kontakt med människor och samhälle allt sedan medeltiden.
Jenny Damberg
14 feb, 2024

På vilket sätt är sockenkyrkorna i fara?
– De är i dag inte omedelbart hotade av rivning eller försäljning. Ibland yttras kyrkor byggda under 1900-talet eller kapell. Sockenkyrkor är något annat. Förr var Sverige indelat i socknar uppbyggda kring en kyrka som alla var delaktiga i att bygga och som man ständigt besökte. De betydde otroligt mycket för samhället fram till 1952, när vi skapade de nya storkommunerna.

Så hur ser faran ut för sockenkyrkornas del?
– Människor har allt mindre beröring med dem. För ett par generationer sedan var det omöjligt att inte hamna i kyrkan, på gudstjänster, vid familjeangelägenheter eller med skolan. Så är det inte längre. Och man intresserar sig inte för en sak som man inte har beröring med. Sjunker intresset så minskar samhällets och politikernas intresse. Försvinner en sockenkyrka försvinner också den viktigaste möjligheten som finns att uppleva historien och bygden.

Hur väcktes ditt eget intresse för sockenkyrkorna?
– Jag är historiker. Dessutom är jag en kvarleva från den tid då kyrkan var en del av människors vardag. Det var något man levde med, som skolan ägnade sig åt. Genom livet har jag velat sprida budskapet att det är känslorna som spelar roll. Går man in i en kyrka är det inte bara det materiella som betyder någonting, man känner det andliga omkring sig. Man inser att livet är inte bara jakten på välstånd.

Hur ska ni i Sockenkyrkonätverket öka engagemanget?
– Vi kom rätt tidigt fram till att vår viktigaste uppgift är kunskapsspridning. Inte bara kunskap i bemärkelsen vad man vet och kan, utan att erbjuda upplevelser och kontakt. Att plötsligt rulla upp gardinen för allt de här kyrkorna har varit förr och kan vara. Det är fantastiskt när man går in i en gammal kyrka och känner närvaron av de som har samlats där före en. Somliga förtvivlade, andra utmattade, vissa som har gått dit i otrolig glädje och andra för att söka tröst.

Vilka uppgifter hade sockenkyrkorna utöver det andliga?
– Man talar mycket om hur det svenska lokala självstyret kom till, och faktum är att det kom till successivt genom sockenstämmorna. På 1800-talet hade de ungefär samma uppgifter som småkommunerna sedan hade. Kyrkorna var också fästen för information. De stod inte bara för tron på gud och förtröstan utan för det verkligt världsliga. De kungörelser man läste upp efter gudstjänsterna kunde handla om försvunna kor, liksom om händelser på riksplanet. Kyrkorna fanns över hela Sverige, inklusive Finland, vilket innebar att staten snabbt kunde nå varenda invånare.

FAKTA: Sockenkyrkonätverket

  • Är en ideell förening bildad år 2019 med syfte att bevara och sprida kunskap om landets sockenkyrkor. Tillsammans bildar kyrkorna vårt största sammanhållna kulturarv, menar man, och det är just den helheten föreningen vill värna.
  • Hur många de är beror på definition, men enligt Sockenkyrkoprojektet finns 2 564 huvudkyrkor i församlingar tillkomna före 1950.
  • Den 23 oktober 2021 arrangerar Sockenkyrkonätverket i samarbete med Sveriges hembygdsförbund, Karlstads stift och Karlstads universitet den digitala konferensen Kunskapens roll för det kyrkliga kulturarvets framtid. Debattboken ”Kyrkor i fara” släpps i samband med detta.
  • Läs mer på Sockenkyrkonatverket.se  
Tillsammans bildar kyrkorna vårt största sammanhållna kulturarv, menar man, och det är just den helheten föreningen vill värna.

Senaste artiklar

se fler >>

Annonsplats:

 

Vill du

annonsera här?

 

Läs mer 

Relaterad läsning

Vattenkraft: ”En katastrof för bygdens framtid”

Sjöar och dammar i Dalarna har börjat tömmas på sitt vatten, till följd av nya miljöregler för vattenkraften.

Vattenkraft: ”Vi ifrågasätter om prövningen är rättssäker”

Enligt Sveriges hembygdsförbund underlättar inte de föreslagna regeländringarna för vattenkraft för de småskaliga och kulturhistoriskt värdefulla kraftverken.

Så slår regeringens nedskärningar mot studieförbund

Regeringen kapar en tredjedel av statens stöd till studieförbund. 450 personer har sagts upp, musikhus och träffpunkter stängts – och det är bara början.