Poesi som ett verktyg för samhällsutveckling

Jimmy Alm, poet. Foto: AnnaCarin Isaksson
Frövi förändras. För att involvera barn och unga i samhällsutvecklingen kopplades diktaren Jimmy Alm in. Nu presenteras resultatet på Frövifors Pappersbruksmuseum.
Jenny Damberg
30 aug, 2024

Som diktare har Jimmy Alm medverkat i en samhällsplaneringsprocess i Frövi, i Lindesbergs kommun i Örebro län. I sex veckor bodde och verkade han på orten.

– Jag visste ingenting om Frövi innan det här uppdraget. Bakgrunden är att jag föreläste på en konferens för regionala utvecklare utifrån mina erfarenheter som kommunpoet. Efter min föreläsning kom Mirja Mattson och Johanna Berglund från Region Örebro fram. De berättade om Frövi och frågade om jag var intresserad av att dikta orten, samt att mitt arbete skulle vara kopplat till en samhällsplaneringsprocess. Det tyckte jag lät spännande, berättar Jimmy Alm.

Hur ser din bild av Frövi ut nu?
– Min bild av Frövi i dag är att det är ett samhälle som är i förändring. Det är fortfarande en bruksort men bruket har inte en lika central roll som det en gång i tiden hade. Det finns en framtidstro i Frövi, förkroppsligad av att Sveriges största tomatodling just färdigställts. Människor trivs rätt bra, men ungdomar önskar att det skulle finnas mer att göra, säger Jimmy Alm.

Mitt arbete skulle vara kopplat till en samhällsplaneringsprocess. Det tyckte jag lät spännande.

Jimmy Alm blev riksbekant när han för något år sedan verkade som kommunpoet i Tranemo kommun, ett projekt finansierat av Konstnärsnämnden. Den här gången är det Region Örebro, Lindesbergs kommun och Frövifors pappersbruksmuseum som är samarbetspartners. Jimmy Alm har gjort studiebesök på pappers- och förpackningsföretaget Billerud och den nya tomatodlingen. Han har pratat med människor i åldrar från tre till 90 år och bland annat djupintervjuat diakonen på kvinnofängelset Hinseberg och kanslisten på Frövi IK. Mötena och samtalen har sedan blivit poesi.

– I mina ögon är alla platser poetiska. Det finns alltid något som bryter av mot det förväntade, eller bär på en stark berättelse, säger Jimmy Alm.

Sammanlagt har det blivit tolv dikter om människor och verksamheter i Frövi samt diktsviten ”Jag går i högstadiet i Frövi”, baserad på 200 högstadieelevers tankar om sig själva och sin hemort.

Till och med 28 september 2024 visas utställningen Frövi poesi på Frövifors Pappersbruksmuseum. Där ingår även en nyproducerad runsten, en historia i sig.

– Det började med att jag skrev rent mina anteckningar om brukets historia. Jag noterade då att väldigt många ord inte kändes igen av Microsoft Word och tanken slog mig att det kunde bli en dikt. Dagen därpå träffade jag Staffan Blixt som sedan barnsben varit intresserad av runor och som i dag hugger egna runstenar. Resultat av blev en runsten av min dikt ”Tio ord som inte finns i Microsoft Word”. Det första ordet i dikten är osmundjärn. Vill man läsa resten är man välkommen till utställningen, säger Jimmy Alm.

Hur ska insikterna förvaltas i den vidare samhällsutvecklingen?
– Nästa vecka kommer jag möta representanter från Lindesbergs kommun och Region Örebro för att överlämna mina dikter och dela mina tankar om vad Frövi är för en plats. Hur mitt arbete kommer att användas återstår att se, men de på Lindesbergs kommun som arbetar med samhällsutvecklingen i Frövi har varit entusiastiska under våra avstämningsmöten och jag upplever att de är genuint nyfikna på att prova ett nytt sätt att samla in barn och ungdomars tankar i arbetet med samhällsplaneringen.

Vad ska du göra nu?
– Efter det här projektet kommer jag att ta det lugnt ett tag. Jag har bara varit ledig två veckor i sommar så det får bli en höstsemester i år. När batterierna är laddade får vi se vad jag kommer dikta härnäst.

Jimmy Alm med kartongbruket i Frövi i bakgrunden. Foto: Simon Tullstedt

FAKTA. Var tidigare kommunpoet i Tranemo kommun

  • Som poet verkar Jimmy Alm under manteln Dikta dig, som han beskriver som en diktens motsvarighet till att teckna ett porträtt. Läs mer på https://www.diktadig.se/
  • Utställningen Frövi poesi pågår 31 augusti-28 september 2024 på Frövifors pappersbruksmuseum. Vernissage 31 augusti kl 11-14.
  • Jimmy Alm var under 2021 och 2022 kommunpoet i Tranemo kommun.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Vandring genom årtusendena på Arkeologidagen

Arkeologidagen 2024 äger rum i hela landet söndag 25 augusti. I Gillberga socken arrangerar Föreningen Vikingaleden och Värmlands Arkeologiska Sällskap en guidad vandring genom årtusendena.

54 sorters kakor på Hembygdsgårdens dag

Loppisar, marknader, allsång, våfflor, kolbullar och mopedrallyn – Hembygdens dag uppmärksammas i stor stil. Grythyttans hembygdsförening firar med Stora kakkalaset.

”Ett frosseri i nördighet”

Elin och Tove gör den historiska podden Lappri. Hembygdsföreningar är guld värda i researcharbetet, menar de.

”Historien om Sverige” ger populära evenemang

”Historien om Sverige” är SVT:s största historiesatsning någonsin. Föreningar som gjort evenemang knutna till serien lockar storpublik.

Föreningen som byggt ett lekland på sin gård

TEXT FRÅN 2023. Vemdalens hembygdsförening har populära sommarmarknader i juli och augusti. Året runt utgör hembygdsgården en kreativ, kunskapsbyggande plats för hela familjen.

Bexells talande stenar bjuder på tänkvärda sentenser

TEXT FRÅN 2023. Mossan har skrapats av och många av de aforismer Alfred Bexell en gång lät hugga i sten ligger nu åter i öppen dagar. Men det kan fortfarande finnas oupptäckta inskriptioner i bokskogen.

De sjunger den fula visans lov

TEXT FRÅN 2023. Folkmusikduon Våtmark djupdyker i den fula visan, en tradition lika livskraftig som tabubelagd. Drift och kön har ibland lyfts med politisk udd, men oftast för det höga – eller riktigt låga – nöjets skull.

1900-talet drar i Sannahed

TEXT FRÅN 2022. Militär och civil historia möts på Sannahed militär- och friluftsmuseum. Här har Kumla-Sannahed hembygdsförening skapat ett omtyckt museum över 1900-talet.

Kungliga kvarnar maler än på Öland

TEXT FRÅN 2022. Torslunda hembygdsförening har tre ståtliga kvarnar i sin ägo.