Vandring genom årtusendena på Arkeologidagen

Föreningen Vikingaledens skepp Glad av Gillberga på seglats. Under Arkeologidagen 2024 ligger skeppet i hamn vid Värmlands Vikingacenter. Foto: Gunnar Bäckström
Arkeologidagen 2024 äger rum i hela landet söndag 25 augusti. I Gillberga socken arrangerar Föreningen Vikingaleden och Värmlands Arkeologiska Sällskap en guidad vandring genom årtusendena.
Jenny Damberg
14 aug, 2024

Vad gör ni under Arkeologidagen 2024?
– Vi arrangerar en utflykt till södra Gillberga socken i sydvästra Värmland. Vi planerar fem-sex nedslag under eftermiddagen, där vi bland annat ska titta på gravhögar från järnåldern, en hällkista från yngre stenålder eller yngre bronsålder och en populär hälsobrunn. Vi vandrar genom årtusendena. Våra föreningar har samarbetat kring arkeologidagen i ganska många år. Det brukar vara ett 30-tal deltagare, berättar Peter Olausson, ordförande i Föreningen Vikingaleden.

Vad betyder Arkeologidagen för er som förening?
– Det är ett trevligt arrangemang och betyder därigenom ganska mycket. För oss är det avslutet på sommaren som brukar innebära intensiv verksamhet. Under säsongen håller vi vårt besökscenter öppet, vi arrangerar en vikingamarknad under två dagar och försöker använda våra vikingaskepp så mycket som möjligt.

Hur ser arkelogiintresset ut hos era besökare?
– Det är stort skulle jag säga. Många är intresserade av att se verkliga rester från vikingatiden. Det händer också att professionella arkeologer besöker oss, det är intressant att höra deras tolkningar av det de ser.

Många är intresserade av att se verkliga rester från vikingatiden.

Och hur ser historieintresset ut för er som är medlemmar i föreningen?
– Vi förenas av en vilja att förstå genom att uppleva. Man behöver inte vara historiskt kunnig för att bli medlem, det finns utrymme att också leka med historien.

Har ni märkt något ökat tryck efter SVT:s Historien om Sverige?
– Inte besöksmässigt tyvärr. Men det var en bra satsning tycker jag, personligen. Våra två vikingaskepp användes vid en inspelning och flera av våra medlemmar medverkade med som statister.

Hur är det att ha ett vikingaskepp på 2020-talet?
– Det ska som alla träbåtar skötas om ordentligt. Det måste vara funktionsdugligt och inte bara enligt vikingatida normer, det måste vara sjösäkert. Det allra största jobbet är dock att få ihop en tillräckligt stor samövad besättning, det är den riktigt stora utmaningen för alla oss som har vikingaskepp.

Hur är det att framföra ett vikingaskepp egentligen?
– Till skillnad från mer moderna skepp har man bara ett enda råsegel, och kan därför inte reglera med småsegel. Du blir utsatt för plötsliga vindilar och måste parera på ett säkert sätt i förväg. Det går inte heller att vända lika fort som med ett modernt skepp. Framför allt ros skeppen, och seglas när det går. Även då har man med sig årorna som en säkerhetsåtgärd.

FAKTA. Arkeologidagen söndag 25 augusti 2024

FAKTA. Föreningen Vikingaleden

  • Föreningen grundades år 1993 och har bland annat byggt det egna vikingaskeppet Glad av Gillberga som används för rodder och seglatser.
  • 2008 invigdes besökscentrumet Värmlands Vikingacenter i en byggnad som ägs av Säffle kommun men disponeras av Föreningen Vikingaleden. Här finns bland annat utställningar och kafé. Varje sommar arrangerar man den två dagar långa historiska marknaden Vikingating.
  • Medlemsantalet i föreningen ligger på cirka 200 personer.
  • Läs mer på Vikingaleden.se

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Vandring genom årtusendena på Arkeologidagen

Arkeologidagen 2024 äger rum i hela landet söndag 25 augusti. I Gillberga socken arrangerar Föreningen Vikingaleden och Värmlands Arkeologiska Sällskap en guidad vandring genom årtusendena.

54 sorters kakor på Hembygdsgårdens dag

Loppisar, marknader, allsång, våfflor, kolbullar och mopedrallyn – Hembygdens dag uppmärksammas i stor stil. Grythyttans hembygdsförening firar med Stora kakkalaset.

”Ett frosseri i nördighet”

Elin och Tove gör den historiska podden Lappri. Hembygdsföreningar är guld värda i researcharbetet, menar de.

”Historien om Sverige” ger populära evenemang

”Historien om Sverige” är SVT:s största historiesatsning någonsin. Föreningar som gjort evenemang knutna till serien lockar storpublik.

Föreningen som byggt ett lekland på sin gård

TEXT FRÅN 2023. Vemdalens hembygdsförening har populära sommarmarknader i juli och augusti. Året runt utgör hembygdsgården en kreativ, kunskapsbyggande plats för hela familjen.

Bexells talande stenar bjuder på tänkvärda sentenser

TEXT FRÅN 2023. Mossan har skrapats av och många av de aforismer Alfred Bexell en gång lät hugga i sten ligger nu åter i öppen dagar. Men det kan fortfarande finnas oupptäckta inskriptioner i bokskogen.

De sjunger den fula visans lov

TEXT FRÅN 2023. Folkmusikduon Våtmark djupdyker i den fula visan, en tradition lika livskraftig som tabubelagd. Drift och kön har ibland lyfts med politisk udd, men oftast för det höga – eller riktigt låga – nöjets skull.

1900-talet drar i Sannahed

TEXT FRÅN 2022. Militär och civil historia möts på Sannahed militär- och friluftsmuseum. Här har Kumla-Sannahed hembygdsförening skapat ett omtyckt museum över 1900-talet.

Kungliga kvarnar maler än på Öland

TEXT FRÅN 2022. Torslunda hembygdsförening har tre ståtliga kvarnar i sin ägo.