De är nya föreningar 2024

Sommartrafik på Den lille jernvegen 2023. Foto: Museiföreningens Munkedals Jernväg
17 nya föreningar har hittills hunnit gå med i Sveriges hembygdsförbund under 2024. Här möter du några av nykomlingarna.
Jenny Damberg
27 maj, 2024

Sveriges hembygdsförbund räknar nu till 2 060 medlemsföreningar. Museiföreningen Munkedals Jernväg, som hör till Bohusläns hembygdsförbund är en av de senaste.

– Vi är ett arbetsamt museum som driver en industrihistorisk smalspårig järnväg. Vi har ett väletablerat samarbete med Munkedals hembygdsförening, berättar ordförande Karin Blomstrand.

– Vi arbetar för att behålla och sprida kunskapen om vår industrihistoria. Hembygden präglar de vi är i dag, och järnvägen var den tidens enda kommunikationsväg ut i världen.

En annan förening som hälsats välkomna år 2024 är Svanå Folkets hus, som hör till Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening. Svanå Folkets hus invigdes 1936 och har under åren drivits av olika ideella föreningar. Nuvarande styrelse efterträdde en interimstyrelse 2023, som tillsattes sedan tidigare styrelse avgått med avsikt att lägga ner all verksamhet.

– Vi i styrelsen vill försöka bevara den ursprungliga byggnaden och försöka att behålla den som en naturlig mötesplats för de som bor i närheten. Som hembygdsförening vill vi bevara historien och föra den vidare till kommande generationer, säger Marita Lindström, ordförande i Svanå Folkets hus hembygdsförening.

– Nu under sommarhalvåret har vi träffpunkt en gång i veckan där vi umgås, fikar och fixar med huset. Vi kommer att ha konst- och kulturkaféer tre lördagar, underhållning av en spelman, kräftskiva och pajknytis. Alla är välkomna, oavsett om man är medlem eller ej.

Vad gör ni om tio år?
– Då hoppas jag att en yngre generation tagit över som brinner för vårt Folkets hus så att alla känner sig välkomna.


Läs även:

”Föreningen bildades 2011 för att utforska förhållandet mellan natur och människa för att bidra till en hållbar utveckling i vår hembygd genom kultur.”
ARNA, Art and Nature, har sin bas i Storkriket i Skåne som kandiderar till att bli Sveriges åttonde Unesco biosfärområde 2025.

”Det som ibland inte kunde göras i kommunens regelsystem kunde göras genom föreningen.”
Föreningen Gamla Linköping är nu medlemmar i Sveriges hembygdsförbund.

”Museet blir en arena för dialog, där de frågor som är aktuella i samhället diskuteras.”
Museet på Karlsfors är ett arbetslivsmuseum vid Silverfallet, Karlsfors gård, Lerdala, nu medlemmar i Sveriges hembygdsförbund.

”Vi har dokumenterat varje byggnad med foto och en berättelse om vad som funnits och finns i Porla.”
Porla Brunn hembygdsförening eller föreningen Porlagården är en av årets nya föreningar.

Alla nya föreningar 2024

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Han är Årets Arbetsmyra

Årets Arbetsmyra är Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening där han varit aktiv i 50 år.

Med nördkultur som ingång till kulturarvet

En heldag om det immateriella kulturarvet i Stockholms län bjöd bland annat på insikter kring hur Harry Potter och cosplay kan leda in på lokalt kulturarv.

Starkt stöd för självförvaltad folkbildning

Regeringen vill se statligt styrd folkbildning. Det motsätter sig flertalet remissinstanser, inklusive den myndighet som föreslås ta över kontrollen.

Experternas råd: Hantera konflikter i föreningen

Hur hanterar man medlemmar som inte sköter sina åtaganden eller skapar dålig stämning? Som experter på konflikthantering vet Tamara Mašković Wängborg och Anders Unger.

Vattenkraft: ”Risk att vandringsvägar prioriteras bort”

Regeringens förslag kring vattenkraft kan slå hårt mot fiskbestånden i de norrländska älvarna, menar hembygdsföreningar.

Vattenkraft: ”En katastrof för bygdens framtid”

Sjöar och dammar i Dalarna har börjat tömmas på sitt vatten, till följd av nya miljöregler för vattenkraften.

Att använda AI: Hitta nya medlemmar

Kan AI hjälpa en hembygdsförening att få fler medlemmar? Johan Falk, expert på artificiell intelligens, menar att det är värt att testa.

Fäbodkultur kulturarv på Unescos lista

I december 2024 upptogs svensk fäbodkultur samt norsk seterkultur på Unesco:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Kvarnen – i centrum för småskalig livsmedelsproduktion

En ny stenkvarn ger nya möjligheter för småskalig odling i Stockholms län – där en fjärdedel av arealen för spannmålsodling försvunnit på 20 år.