Ny medlemsförening 2024: ARNA Art and Nature

Meditativ vandring under en ARNA-workshop i utkanten av Lund där nyanlagda Kunskapsparken bildar gräns mellan 6 000 års jordbrukshistoria och ett snabbt växande stadslandskap med forskningsanläggningar. Foto: Kerstin Jakobsson.
ARNA, Art and Nature, har sin bas i Storkriket i Skåne som kandiderar till att bli Sveriges åttonde Unesco biosfärområde 2025. Föreningens ordförande Kerstin Jakobsson svarar.
Jenny Damberg
27 maj, 2024

Välkomna till Sveriges hembygdsförbund! Vilka är ni?
– ARNA, Art and Nature, har sin bas i Storkriket i Skåne som kandiderar till att bli Sveriges åttonde Unesco biosfärområde 2025. Här arbetar vi genom kulturdimensionen för hållbarhet genom ledorden kunskap, kulturarv, kreativitet och mångfald.

Vad är bakgrunden till föreningens uppkomst?
– Föreningen bildades 2011 för att utforska förhållandet mellan natur och människa för att bidra till en hållbar utveckling i vår hembygd genom kultur.

Vilka är era viktigaste frågor och intresseområden?
– Att vara stigfinnare till nytänkande och en brobyggare i samhällsutvecklingen.

Vad betyder hembygd för er?
– Hembygd är en plats i världen som man känner tillhörighet till.

Vad gör ni i år?
– 2024 arbetar vi med projekten Ung SciShop och Land Art Live.

– Ung SciShop utvecklar tillsammans med LUCSUS vid Lunds universitet en modell som väcker barn och ungas nyfikenhet inför sambanden i naturen och ökar kunskapen om forskning som förmågan att ställa frågor för att påverka framtiden. Syftet är att stärka barns och ungas roll i en demokratisk samhällsutveckling.

– Land Art Live är ett konstprojekt som tar upp vårt förhållande till vatten i klimatförändringens tidevarv.

Vad gör ni om tio år?
– För nästa globala hållbarhetsagenda som kommer efter 2030 har Unesco satt målet att kultur ska ingå som ett eget delmål. Och då ska ARNA ha bidragit till att biosfärområde Storkriket är internationellt erkänt för sitt arbete med kultur som stödprocess för en hållbar utveckling.

Möt fler av 2024 års nykomlingar i Sveriges hembygdsförbund här.

Senaste artiklar

se fler >>

Relaterad läsning

Ska stödja arbetet för stärkt hembygdsrörelse

Mer kaxighet och mer stolthet över det arbete som görs. Det hör till det som hittills lyfts i Sveriges hembygdsförbunds organisationsöversyn.

Ojämn fördelning av ideellt arbete

Hälften av svenskarna arbetar ideellt. Men omfattningen av insatserna skiljer sig mycket åt.

Vill utveckla vandring i samarbete med föreningar

Fler enkla övernattningsmöjligheter för vandrare. Det vill pilgrimsrörelsen i Sverige skapa, i samarbete med bland annat hembygdsföreningar.

Oklara regler för servering skapar osäkerhet

Plötsligt meddelade kommunen att Bergs hembygdsförening skulle räknas som livsmedelsföretagare. Ett stort avbräck för den småskaliga verksamheten.

Föreningens smedja blev översvämmad

Ihållande skyfall, kraftig snösmältning och floder som svämmar över sina bräddar. Översvämning kan få ödesdigra konsekvenser.

Han är Årets Arbetsmyra

Årets Arbetsmyra är Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening där han varit aktiv i 50 år.

Med nördkultur som ingång till kulturarvet

En heldag om det immateriella kulturarvet i Stockholms län bjöd bland annat på insikter kring hur Harry Potter och cosplay kan leda in på lokalt kulturarv.

Starkt stöd för självförvaltad folkbildning

Regeringen vill se statligt styrd folkbildning. Det motsätter sig flertalet remissinstanser, inklusive den myndighet som föreslås ta över kontrollen.

Experternas råd: Hantera konflikter i föreningen

Hur hanterar man medlemmar som inte sköter sina åtaganden eller skapar dålig stämning? Som experter på konflikthantering vet Tamara Mašković Wängborg och Anders Unger.